Film ‘Pan’ mogao bi biti najveći gubitnik u 2015 godini

pan-film-postersKako sada stvari stoje novi film o Petru Panu pod nazivom ‘Pan‘ lagano zauzima nezavidnu prvu poziciju kao najveći gubitnik do sada u 2015 godini.

Gubici ovog filma mogli bi se ukratko opisati ako gubici epskih razmjera, prenosi Yahoo, jer radi se o gubitku između 130 i 150 miliona dolara.
Naime, budžet filma iznosio je 150 miliona dolara. Tome treba da se doda još oko 120 miliona dolara koji su potrošeni na marketing širom svijeta, tako da je potrošnja filma iznosila vrtoglavih 270 miliona dolara.
Zarada filma u prve dvije sedmice prikazivanja u američkim kinima iznosi svega 25 miliona dolara, dok je širom svijeta film uspio da zaradi samo 72 miliona dolara.
Raspon između 120 i 150 miliona dolara postoji zbog toga što se ne zna tačno koliko je studio potrošio na marketing, kao što se ne zna još ni koliko će ukupno uspjeti da zaradi širom svijeta.

Po pravilu zarada filma ogleda se uglavnom u prvim sedmicama prikazivanja, dok kasnije po pravilu zarada opada. Ako je film u prve dvije sedmice uspio da zaradi tek ovoliko novca, onda je jasno da u narednim danima njima može da se piše samo još crnje.

Film u kojem glumi Hugh Jackman, Rooney Mara, Garrett Hedlund i novajlija Levi Miller, je opustošen od strane kritike i film je zaradio mlakih B + od publike. Warner Bros je znao da ima problematičnu sliku, te je njegov tim odlučio da pomjeri datum prikazivanja kako bi se izbjegla ljetna konkurencija. Međutim, to im nije mnogo pomoglo.

Do sada Warner Bros nije javno komentirao gubitke filma ‘ Pan’.

Pogledajte listu najvećih gubitnika do sada u 2015 godini.