Film “Optužujem” Romana Polanskog otvara online filmski fest

Najnoviji film reditelja Romana Polanskog, ostvarenje “Optužujem”, čija je tema čuvena afera s kraja 19. vijeka koja je uzdrmala i duboko podijelila francusko društvo, otvoriće prvi besplatan Online filmski festival – MOJ OFF, 27. marta u 21h, na sajtu mojoff.net, sopštili su danas organizatori.

Nakon svjetske premijere na prestižnom Međunarodnom filmskom festivalu u Veneciji, na kom je Polanski za film “Optužujem” osvojio Srebrnog lav – Gran pri žirija i FIPRESCI nagradu žirija, ali i tri Cezar nagrade, film je imao domaću premijeru na 48. Festu.

Na najnovijem virtuelnom filmskom festivalu MOJ OFF publika iz Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine moći će sada i online premijerno da pogleda ostvarenje Polanskog.

Snimljena na osnovu istoimenog romana britanskog pisca Roberta Harisa, sa kojim je Polanski već sarađivao na filmu “Pisac iz sjenke” (2010.), drama “Optužujem”, osvrće se na čuvenu ozloglašenu Drajfusovu aferu kada je 1895. godine mladi francuski oficir jevrejskog porjekla Alfred Drajfus ražalovan zbog sumnje da je njemački špijun i potom osuđen na doživotno zatočeništvo na Ðavoljem ostrvu.

Među svjedocima njegovog poniženja našao se i major Žorž Pikar koji nakon što je promovisan u načelnika kontraobaveštajne službe, otkriva da se vojne tajne i dalje odaju Nemcima i potom i sam lično upada u opasnu mrežu prevara koje postaju pretnja, ne samo njegovoj časti nego i njegovom životu.

U ulozi istorijske ličnosti, francuskog oficira Žorža Pikara koji je rizikovao život i karijeru boreći se da obelodani istinu o Drajfusu, našao se poznati francuski glumac Žan Dižarden dobitnik nagrade Oskar.

U ostalim ulogama: Emanuel Senje, Matju Amalrik i drugi.

Prvo izdanje besplatnog Online filmskog festivala – MOJ OFF biće održano od 27. marta do 10. aprila, a publika će imati priliku da na jednoj virtuelnoj „lokaciji“ pogleda 65 aktuelna igrana i dokumentarna ostvarenja, među kojima i naslove namijenjene djeci i tinejdžrima.

Snimljeni u različitim svetskim produkcijama i koprodukcijama izdvojeni filmovi biće podeljeni u pet programskih cjelina – Velikani filma, Kids fest predstavlja, Porodična avantura, Dokumentarni vrhunci, kao i program Viđeno neviđeno.

Pogledajte video: