Film o usponu i padu najmlađeg gradonačelnika Amerike

show-me-a-hero-serijaPoznati i slavni David Simon, scenarist i producent najpoznatije tv serije HBO-a “The Wire”, /Prisluškivanja/, vraća se na filmsku scenu.
Genije političko-sociološke drame upravo na Starom kontinentu promovira biopic “Show me a Hero” koju pokazuje OSC City, nekoliko dana nakon američkog prikazivanja.
Kao u “The Wire” i “Treme”, Simon detaljno pokazuje tenzije u gradu Yonkersu, smještenom sjeverno od New Yorka. Radnja se događa krajem 80 godina prošlog stoljeća.

Gradic od 200.000 stanovnika je u posebnom vrtlogu. Federalna pravda je osudila općinski savjet, obavezan izgraditi 200 stanova u bogatom dijelu grada, nastanjenom bijelim stanovnicima. Ali odluka se ne dopada stanovnicima četvrti, pa iskusni gradonačelnik Yonkersa, Angelo Martinelli, čiju ulogu tumači Jim Belushi, koji je započeo novu izbornu kampanju, mora brzo i efikasno riješiti problem.

Svjestan da grad ne mžze podnijeti takav financijski šok i dugi proces, razmišlja o kapitulaciji! Ali mladi i ambiciozni protivnik od 28 godina, Nick Wasicsko kojeg glumi Oscar Isak, revolucionarno otkriće iz “Inside Llewyn Lewis”, odlučuje podnijeti žalbu.

Nevjerovatna odlučnost i upornost čine od mladog kandidata, favorita izbora. Izabran za gradonačelnika Wasicsko je samo imao vremena proslaviti događaj, a već mora pronaći način izbjegavanja plaćanja pravnih prijava, vrtoglavih svota. Primoran odreći se obećanja defavoriziranom stanovništvu, bivši policajac koji je kratko vrijeme bio najmlađi gradonačelnik Novog svijeta, slijedi trnovit put neuspjeha.

Vjeran provjerenom naćinu snimanja, David Simon je ostvario sešt epizoda na skoro dokumentaran način. Općinski savjetnici prouzrokuju posebne nesporazume na jako animiranim sastancima, na kojima se planovi i sekvence sudaraju kao za vrijeme ping pong natjecanja. Za vrijeme impresionirajuće scene masovnog nezadovoljstva, administratori su doslovice zauzeli savjetodavnu dvoranu.
Kao u ranijim ostvarenjima Simon se zaustavlja na brojnim gledištima: ispovijeda stanovnike afričkog porijekla, često defavorizirane, koji stambeni projekt gledaju kao božiji dar. Ispitani su advokati, poslanici ali i rezidenti četvrti bijelci europskih korijena, pripadnici srednje klase koji se protive gradnji.

Kamera oscarovca Paula Higginsa, stvaratelja poznatog filma “Collision”, predstavlja više nego stvarnu sliku današnje Amerike.
“Show me a Hero”/Pokazi mi junaka/ ne samo da obrađuje istinit događaj nego se nadahnjuje slavnim esejem Lise Belkin. Reporterka ga je nazvala “Pokaži mi junaka pa cu napisati tragediju”.
Zahvaljujući savršenim glumačkim sposobnostima Oscara Isaaca, David Simon je pokazao neobićno stvaran odsjaj, u oštrom ogledalu današnje Amerike.

Džana Mujadžić