Film o krađi kovčega Charlie Chaplina

la-rancon-de-la-gloireProšle godine se posvuda obilježavala na jako svečan način, stogodišnjica rođenja mitskog glumca i reditelja Charlie Chaplina, a aktualno galski reditelj Xavier Beauvois predstavlja film “Cijena slave” (La rançon de la gloire), o istinitom događaju koji se dogodio skoro četiri desetljeća ranije.

Prijatelj siromašnih

Početkom marta 1978 godine jedan Poljak i njegov prijatelj Bugarin su izašli iz zatvora pa pošto nisu znali kako početi novi život, odlučili su ukrasti tijelo čuvenog Chaplina, na vječnom počinku u švicarskom groblju Corsier, smještenom u blizini jezera Léman. Kako se glumac oduvijek borio za poboljšavanje položaja siromašnih, dva doseljenika, daleko od rodne grude su odlučila da im i mrtav pomogne. Chaplin je umro malo prije Božića, 1977 tako da se tijelo jos uvijek nalazilo u dobrom stanju te su bivši zatvorenici odlučili ukrasti ga i zaraditi novac, neophodan za novi početak.
Xavier Beauvois je ostvario zabavno i dirljivo ostvarenje, podarivši glavne uloge belgijskom, jako slavnom glumcu Benoîtu Poelvoorde što puni novinske retke ljubavnom vezom sa Chiarom Mastroianni i francuskoj zvijezdi marokanskog porijekla Roschdy Zemu, kojeg je na filmu najprije uposlila čuvena galska glumica i rediteljica Josiane Balasko pravog imena Balašković, čiji su korijeni u Osijeku.
Reditelj se najprije obratio “Udruženju Chaplin”, zaduženom za sve pravne poteze i bastinu velikog umjetnika. Asocijacija je i najjednostavniji način kontaktiranja Chaplinovih naslijednika: osmero djece i 25 unučadi.
U uredu kojim upravlja Kate Guyonvarch, galski cineast je dobio adresu Chaplinovog 61 godišnjeg sina Eugenea, koji je dugo radio u švicarskom cirkusu Nock usko spojenim sa čuvenim Charlotom.

Porodica junakinja filma

“Bio sam nepovjerljiv i projekt me nije odmah oduševio, sjeća se nasljednik. Treba se sjetiti događaja iz tog perioda. Žalili smo oca a kratko vrijeme prije njegovog iščeznuća, nestale su urne sa pepelom Marie Calas i Alda Mauroa koje je moj roditelj poznavao. Majka nije htjela platiti ucjenu, razljutivši švicarsku policiju.
Ali Beauvois je umio odobrovoljiti naslijednika kojem je podario ulogu direktora cirkusa, pa je mogao snimati u porodičnoj kući Chaplin u Corsieru. Ulogu Oone Chaplin je intrepretirala umjetnikova unuka Dolores Chaplin. Francuski reditelj je čak uspio prisustvovati godišnjem okupljanju porodice u pariškim uredima. Svi članovi dođu u Paris, provjeriti poslovanje i dogovoriti se o uzdržavanju naslijeđa, pošto žive na raličitim stranama svijeta.

Džana Mujadžić

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *