Film o bosanskim piramidama i Butmirskoj kulturi

Film “Piramida istine” koji je nominovan za Cosmic Cine Award, imat će projekcije u petak 4. aprila u Cirihu, Minhenu, Darmstatu i Karlsrueu.

“Piramida istine” je neovisni dugometražni dokumentarni film autora Saida Sefe o bosanskim piramidama i prahistorijskoj civilizaciji poznatoj kao Butmirska kultura. Produciran je u vremenskom periodu od pet godina, uspješno je predstavljen internacionalno u kinima i nagrađivan na festivalima.

Četiri godine film slijedi protagoniste ove priče na tri kontinenta: od Bosne, Njemačke do Egipta i Amerike, otkrivajući istinu o dalekoj prošlosti, kao i ljudske faktore: strast, ljubomoru i licemjerje.

Kontradiktornost o piramidama, njihova povezanost s postojećom civilizacijom, politika i mediji, te brojni domaći i inozemni stručnjaci doživljavaju ovaj film konstantnom napetošću. Nevjerovatna dostignuća Butmirske kulture predstavljaju baštinu od svjetskog značaja i daju svojevrstan pečat cijeloj problematici. Ono u čemu su polarizirane strane suglasne jeste da je Bosna i Hercegovina kolijevka europske civilizacije, kulture i umjetnosti.

Cosmic Cine Film Festival na jednom mjestu objedinjuje i nagrađuje neovisne filmove koji za cilj imaju otvaranje uma, odnosno one koji prikazuju i “drugu stranu priče”.

Bh-vjesnik.blogspot.com

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *