Filmske vijestiVijesti

Film “Mrtve ribe” za dvije sedmice u Hrvatskoj pogledalo 80 ljudi, a u BiH čak 44

Film “Mrtve ribe” Kristijana Milića za dvije sedmice prikazivanja u hrvatskim kinima pogledalo je samo 80 posjetilaca, dok je u BiH pogledalo samo 44 ljudi.
“Drago mi je što sam napravio ovakav film, ali žao mi je što je ovako slabo gledan”, komentirao je Kristijan Milić za Jutarnji.hr.

Film “Mrtve ribe” nema šanse popraviti svoj rezultat jer je skinut s programa hrvatskog CineStara i Cineplexxa, a prema pisanju Jutarnjeg, ne treba se nadati ničem boljem ni u nezavisnim kinima koja se ne otimaju za filmove koji su propali u velikim lancima.

Film “Mrtve ribe” je od Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC) dobio blizu milion KM (3,9 miliona kuna). No, to je samo polovina troškova, jer je 20 posto sredstava za ovaj film izdvojila Fondacija za kinematografiju Sarajevo, a ostatak su finansirali zagrebački Eurofilm i mostarski Oktavijan. Bez obzira na loše rezultate, Milić kaže da ovaj projekt nije potpuno promašen

“Na filmu je radilo bar stotinu djelatnika, država se namirila i od PDV-a, a i da je uspjeh u kinima bio veći, zaradili bi samo prikazivači, a nešto malo i distributer: hrvatsko je tržište premalo da na njemu zaživi koncept komercijalnog filma, alternative su jedino dotirane produkcije ili samoubilački nezavisni poduhvati”, rekao je.

Film “Mrtve ribe” nastao je prema knjizi bh. pisca Josipa Mlakića “Mrtve ribe plivaju na leđima” iz 2011. godine. Film se sastoji od više priča koje se događaju u poslijeratnim godinama u bh. provinciji, a jedina poveznica je bizarno samoubistvo koje je zapanjilo grad.