Film koji potresa Izrael

gettRabini proglašavaju rastavu

Nedavno prisustvo filma “Proces Viviane Amsalem” (Gett) na dodjeli Oscara, koje je virtuozno realizirala lijepa izraelska glumica-rediteljica Ronit Elkabetz, potvrđuje njezinu nadarenost i brigu za položaj žena u Izraelu i cijelom Bliskom te Srednjem istoku.
Dugometražno ostvarenje koje je svestrana Elkabetz korealizirala sa bratom Shlomom, dugo potresa i razgnjevljuje izraelsko društvo, posebno političare i vjerske prvake.
Angažirana feministkinja, cineastkinja se okomila na poseban židovski arhaizam: građansko vjenčanje i rastavu! Problem je što ni jedno ni drugo nisu mogući u Izraelu. Jedino rabini mogu razvesti bračne supruznike a izvodljivo je ako se dobije “guet”, odnosno odobrenje muža koji ženi može odbiti nastavak samostalnog postojanja. Rabinski sud ne može privoliti supruga na razvod iako u većini slučajeva, par dugo ne živi zajedno.
“Mnoštvo žena su prave zatvorenice, ponekada “ad vitam” -za cijelo postojanje veze, koja više ne fukcionira”- ističe rediteljica koja film predstavlja širom Europe.
“To je istinski paradoks zemlje koja se smatra modernom. Strašnije je što muž profitira arhaičnu strogost zakona, diktirajući lične uvjete: odricanje izdržavanja, dječijeg doplatka ili zajedničkog obitavališta koje je i žena plaćala ili donijela u zajednicu. Brojne sunarodnice su mi povjerile njihovo beznađe i sram jer su se povinovale zahtjevima bivšeg supruga, da bi nanovo bile slobodne”!

Sve manje bračnih zajednica

Nagrađivan u cijelom svijetu, film je predstavljen za trajanja godišnjeg Kongresa rabina-sudaca. Neočekivano su oni, koji nikada ne idu u kino, pohrili u zatamnjene dvorane. Samo to ne znači da će se okolnosti promijeniti pa se mlade Izraelke više ne udaju nego osnivaju “slobodne unije” i izlažućii se strogosti zakona koji ih smatra, za razliku od njihovih životnih pratitelja-nevjernicama! Djeca su proglašena “mamzerima” odnosno su “ne zakonska” pa ne mogu naslijediti roditeljska dobra.
Zakon se odnosi i na Židovke koje ne žive u Izraelu, čak i one koje tamo nikada nisu bile. Na sreću, u drugim zemljama nije na snazi pa se stanovnice židovske vjere ne žele povinovati odlukama, nekog prohujalog i zaboravljenog doba. Čak i po cijeni da budu izbačene iz “zajednice”.

Džana Mujadžić