Film “Bohemian Rhapsody” cenzuriran u Maleziji zbog propagiranja homoseksualizma

Biografski film “Bohemian Rhapsody” navodno je cenzuriran u Maleziji zbog strogih zakona koji se protive homoseksualnosti, piše Independent.
Tačnije, cenzori su uklonili 24 minute filma koji govori o grupi Queen i njenom frontmenu Freddieju Mercuryju.

Kako se navodi, među izbrisanim dijelovima nalazi se i video megapopularnog hita navedene grupe iz 1984. godine “I Want To Break Free”, objavili su malezijski mediji.

Naime, u klipu se vide svi članovi benda odjeveni kao žene, a poseban je fokus na pjevaču Freddieju Mercuryju koji usisava odjeven u crnu mini suknju i roze majicu bez rukava.

Druga scena, u kojoj Freddie govori svojoj tadašnjoj djevojci Mary Austin da je biseksualan, također je uklonjena iz filma.

Diskriminacija prema gayjevima, lezbijkama, biseksualnim i transrodnim osobama u porastu je u Maleziji, što je ranije primijetio Human Rights Watch.

U septembru ove godine dvije žene bile su brutalno pretučene nakon što se za njih počelo govoriti da su homoseksualke.

Neki ljudi su kritizirali cenzuriranje filma “Bohemian Rhapsody” na društvenim medijima, rekavši da to otežava praćenje filma.

U drugim dijelovima svijeta ovaj film u kojem pjevača sastava Queen igra Rami Malek kritiziran je zbog toga što oživljava bolno sjećanje na dijelove života Freddieja Mercuryja, poput onog o njegovog seksualnoj orijentaciji i dijagnozi HIV-a.

Uprkos različitim recenzijama ovo je po zaradi drugi film ove godine, iako je njegovo prikazivanje počelo tek nedavno.