Film “Arkanovo nasljeđe – Srpska mafija”, 22. septembra na AJB DOC Film Festivalu

Jedan od filmova koji će se prikazati u okviru takmičarskog programa Al Jazeera Balkans Documentary Film Festival (AJB DOC) jer i film “Arkanovo nasljeđe – Srpska mafija”, a projekcija filma će se održati u subotu, 22. septembra, u u Cinema Ciytiju.

Film je režirao ugledni režiser iz Francuske, Jeromea Pierrata, a govori o najozloglašenijem ratnom zločincu Željku Ražnatoviću Arkanu, osnivaču i komandantu Srpske dobrovoljačke garde (SDG) koja je počinila najsvirepije zločine u Hrvatskoj i BiH.

U opsu filma stoji: “U svojoj zemlji oni su ratni heroji, ali ih u ostatku svijeta smatraju ratnim zločincima. Ovi muškarci, koji su se udružili ‘u odbrani srpskog naroda’ i ponosno se borili u zloglasnoj paravojnoj jedinici ‘Arkanovi tigrovi’, nikada nisu prihvatili da su uradili nešto loše. Šta se, u međuvremenu, s njima dogodilo? Mnogi su se pridružili srpskoj mafiji, trgovali drogom, ženama i oružjem u Evropi. U godinama sankcija nakon rata, ova mafija ponudila je načine za izbjegavanje ekonomske katastrofe. Ostali članovi ‘Tigrova’ bili su angažovani u državnim sigurnosnim snagama, odakle je jedan od njih izvršio atentat na premijera Srbije Zorana Đinđića. Drugi su ostali kod kuće, prisjećajući se prošle ‘slave’ i pripremajući se za sljedeći put kada budu trebali ‘braniti domovinu’. Dobili smo ekskluzivan pristup jednoj od najkontroverznijih milicija u savremenoj evropskoj historiji.”

Projekcija filma bit će održana u Multiplexu Cinema City u sali 5 s početkom u 20 sati.

Arkan je ubijen 15. januara 2000. godine u beogradskom hotelu “Interkontinental”. Ubice su uhapšene, ali nalogodavci nikada nisu otkriveni.
Haški tribunal je protiv Arkana podigao optužnice za ratne zločine u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, ali nikada nije dočekao da se pojavi pred Haškim sudom.