Film ‘Ali’ na europskim ekranima

Borba za ljudska prava

Američki cineast Michael Mann je svoj dugometražni film nazavan “Ali”, snimio početkom trećeg milenijuma. Iz nerazjašnjenih razloga djelo se tek odnedavno, prikazuje u zamračenim dvoranama Europe.

Skoro je nevjerovatno vidjeti mladog Cassiusa Claya kako sa Samom Cooke, pjeva na sceni. Posebno kada se zna kako se slavni bokser danas bori, protiv Parkinsonove bolesti.

Mann svoju sportsku epopeju započinje 1964 godine, malo prije no što će Clay postati svjetski prvak. Tada su se rušili zidovi, bijelo stanovništvo je plesalo rhythm’ n’ blues a njihovi sunarodnici afričkog porijekla, manifestirali u južnim državama Sjeverne Amerike. Uprkos policijiskim psima, velikom broju zalutalih metaka i vodenim topovima, borili su se za pravo da u autobusima sjednu gdje žele a ne u zadnjem dijelu, koji im je bio rezerviran po nekoj čudnoj, neshvatljivoj tradiciji.

Sa naglašenim darom za vizuelno junaštvo, Michael Mann ostvarenjem “Ali” komponira filmsku himnu nadi i povjerenju historiji. Njegov dopadljivi film od 160 minuta, dinamično podiže adrenalin gledateljima, ali polet splašnjava ubistvom Martina Luthera Kinga i pobunama u crnačkim ghettoima, 1968 godine.

Nakon što je naglasio posebnost svog junaka, reditelj ga uspješno vodi između klopki postojanja. U trenutku kada Cassius Clay postaje Muhammad Ali, sekta kojom upravlja Elijah Muhammad se sa tim ne slaže. Will Smith koji tumači glavnu ulogu, umnožava Alija, dajući mu notu neprilagodljivosti. Vjerovatno zbog lakšeg približavanja bokserovoj istini.

Trijumf zaklanja poraze

Zahvaljujući izrazito preciznom scenariju, nesmetano se slijede prvakova previranja jer je Clay bio osuđen na ne aktivnost, radi odbijanja odlaska u Vietnam. Reditelj Mann se sa neskrivenom agresivnosti usredsređuje na sektu Elijasa Muhammada, osuđujući njezino učešće u ubojstvu Malcoma X.

Odlučnost scenarista i reditelja u obrađivanju vjerodostojnosti bokserovog postojanja, o čemu svjedoći predstavljanje prekida odnosa, između Alija i Malcoma, kojeg odlično tumači Mario Van Peebles, snimljeno je s ciljem prikazivanja sportskog prvaka u ulozi Judea. Ali preokret je već obilježio slijedeću scenu, što pokazuje objed za vrijeme kojeg Ali saznaje da je Vrhovni sud SAD-a ukinuo kaznu, te se može nanovo natjecati. Ugođaj nalići “Tajnoj večeri”,  pa ulogu apostola Petra tumači Bundini, značajna ličnost bokserove bliže okolice, uspješno odigranog od strane Jamiea Foxxa.

Fanovi uzvikuju “Ali bumaye- Ali ubij ga”, na jeziku lingala.Način snimanja je nesvakidašnji jer reditelj pokazuje tijela kao moćan spoj. Ali postaje usporena slika, umjetnik koji je pobijedio Sonnyja Listona, podsječajući na nadčovječnu težinu tog desetljeća.

Film završava u periodu kada je Muhammad Ali svjetski prvak. Amerika napušta Vietnam, dok bokseru predstoje porazi i bolest u zemlji što postaje vladarica svijeta. Na ekranu trijumf zakljanja nadolazeće poraze i djeluje stvarno.

Džana Mujadžić