Film “12 godina ropstva” obavezan u američkim školama

Film “12 godina ropstva” britanskog redatelja Stevea McQueena, koji je nominiran za devet Oscara, od jeseni postaje obavezan za gledanje u američkim državnim srednjim školama, piše “The Guardian”.

Film je temeljen na istinitoj priči slobodnog Afroamerikanca Solomona Northupa koji je bio drogiran, otet i prodan u roblje u Americi 1850. – ih godina, gdje je trpio dugogodišnje zlostavljanje. Njegov lik u filmu je utjelovio glumac Chiwetel Ejiofor.

Odluku da film uđe u nacionalni curriculum i postane obavezan za gledanje donijela je Nacionalna udruga školskih odbora (National School Boards Association).

Udruga se zajedno s voditeljem talk showa Montelom Williamsom udružila s produkcijskom kućom “New Regency”, izdavačkom kućom “Penguin Books” i tvorcima filma kako bi po školama razdijelili kopije filma, istoimenu autobiografiju te vodič za učenje. Distribucija u više od 13 hijada škola započet će u septembru.

“Moć filmova može biti upotrijebljena kao snažan obrazovni alat”, rekao je Williams u sklopu čije je prethodne inicijative u državne škole distribuiran film Edwarda Zwicka o američkom građanskom ratu “Glory”.

12 godina ropstva” na jedinstven način ističe sramno razdoblje u američkoj istoriji i na taj način će, smatra Williams, kod učenika izazvati želju da se ne ponove zla iz prošlosti, dok će ih s druge strane nadahnuti da sanjaju o boljoj i svijetloj budućnosti.

Redatelj Steve McQueen istaknuo je kako mu je, otkako je prvi put pročitao autobiografiju, san bio da knjiga postane dio školske literature. Zahvalio se Williamsu i Nacionalnoj udruzi školskih odbora što su mu pomogli ostvariti san te što su odlučili podijeliti Solomonovu priču s današnjom generacijom. McQueenova drama nominirana je za devet Oscara, uključujući i onoga za najbolji film.

Film je dosad osvojio brojne nagrade, uključujući i nagradu Britanske filmske akademije za najbolji film i Zlatni globus za najbolju dramu.

avaz.ba