Festival Series Mania okupio cijeli Pariz


Besplatni Festival “Séries Mania” već osmu godinu okuplja žitelje Grada svjetlosti i mnoštvo posjetitelja, jer se sve serije prikazuju u originalnim verzijama sa francuskim prijevodom. Manifestaciju su otvorili “The Leftovers” međunarodnom premijerom treće sezone kojoj su prisustvovali keator Damon Lindelof i glavni interpret Justin Theroux. Ovo visuelno čudo se organiziralo u pariškom hramu filma “Velikom Rex-u”

Žiri zvaničnog programa sačinjavaju Agnieska Holland, poljska rediteljica i aktualna presjednica Europske Akademije Filma, Eytan Fox, predstavnik izraelskog “Novog vala”, galska glumica Aure Atika, pod predsjednistvom Damona Lindelofa tvorca serija “Lost” i “The Leftoyers”. Počasna uzvanica smotre je glumica i producentica Julianna Marguelis, što je osvojila vrijedna priznanja poput Emmy Awarda, Golden Globes ili Screen Actors Guild. Učestvovala je u kultnoj seriji “Hitna pomoć”, u ulozi medicinske setre Carol a upravo je tumačila ulogu Alicie Florrick u sedmoj i zadnjoj sezoni far serije CBS-a “The Good Wife”.

Među uzvanicima su pored Therouxa i Adam Price, kreator “Borgena” pa “Ride Upon The Storm”, ujedno producent serije “Bellow The Surface”. Potom scenarist Jimmy McGovern, Daniel Burman, reditelj i producent “Supermaxa” pa galska glumica Véronique Jannot.

Manifestacija “Séries Mania” je dobila i konkurente pošto je galsko Ministarstvo kulture grada Lillea odlučilo organizirati veliki međunarodni festival posvećen tv serijama čije će se prvo izdanje upriličiti od 1. do 10. lipnja (juna). Događaj je prouzročio protu napad grada Cannesa, koji je također oglasio rođenje smotre posvećene istom sadržaju, što će započeti u travnju iduće godine sa prestižnim partnerima Reed Midem i Canal plus. Manifestaciju će presjedati bivša ministrica kulture Fleur Pellerin.
Pariški festival kojim upravljaju Laurence Hersberg i Frédéric Lavigne što se održava u poznatom Forumu des Halles, otkriva 31 međunarodnu premijeru izmedju 59 serija što se predstavljaju od 12. do 23. travnja.

Program nazvan Međunaodna panorama sadrži 19 naziva među kojima su “13 Commandements”,”Team Chocolate” iz Belgije, poljska serija “The Teach”, ili španjolska “Se quein eres”, pa njemačka “Tempel”. Zanimljiv je i meni programa “Neobljavljene nove sezone”, piloti novih serija Amazona, ili maraton komedija i serija “Web & Numeričkih”, kao i kultnih serija ali i konferencije pa okrugli stolovi!

Nekoliko projekta starokontinentalnih zemalja slijedi 600 akreditiranih profesionalaca na Forumu koprodukcije, što će otkriti devet uradaka u okviru “Lab serija”, obrađenih od strane festivala u Parizu i Torino Film Lab, sa podrškom “Creative Europe Media”. Značajan je i program “Coming Next from” što otkriva međunarodne kupce serija u post produkciji.

Džana Mujadžić