Festival “Sarajevo na Seni” u Parizu

Affiche-Sarajevo-sur-Seine-Film-Festival.Filmska smotra protiv rasizma i govora mržnje

Anti rašistički, europski pokret Egam /European Grassroots Antiracist Mouvement/ i Sarajevo Film Festival organiziraju od 18 do 20 ožujka u kinu “Etoile Lilas” smještenom u pariškom 20 okrugu, zanimljivu smotru dokumentarnih filmova u čijem su središtu Ljudska prava.
Parižani kao i brojni turisti imaju priliku otkriti nakvalitetnija ostvarenja balkanske, dokumentarne, sedme umjetnosti. Za trajanja događaja publika će susretati profesionalce na debatama sa rediteljima ali i mladim braniteljima Prava čovjeka i žene, došlih iz cijele Europe.
Sa namjerom produženja iskustava Sarajevo Film Festivala, za koji francuski ljubitelji filma tek saznaju kako je fondiran za vrijeme 1400 dnevne blokade grada, Egam i njegovi članovi, aktivno angažirani u borbi protiv rasizma, negocionalizma, ksenofobije i govora mržnje, željeli su događaju podariti međunarodni značaj, organizacijom Festivala “Sarajevo na Seni”/Sarajevo sur Seine/!
Manifestacija je i neočekivana prilika za mobilizaciju europske omladine da prihvati pa proširi duh otpora sarajevske filmske smotre, što postoji više od dva desetljeća koja je evoluirala u najpoznatiji filmski skup, cijele južno-istočne Europe. Ideja vodilja je da se uključi u stvaranje jedinstvenog identiteta Starog kontienta. Žiri mladih, oformljen u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, tijekom prošlogodišnjeg SFF-a, predstavlja u Parizu 12 nagrađenih ostvarenja u partnerstvu sa kino dvoranom “Etoile Cinéma”.

Izlog umjetničkog otpora jugo-istočne Europe

Svim projekcijama će prisustvovati umjetničke i tehničke ekipe filmova uz direktora manifestacije jer Festival “Sarajevo na Seni” nastoji postati istinski izlog cineastima Bosne i Hecegovine, Crne Gore, Hrvatske, Grčke, Mađarske, Makedonije, Rumunije, Slovenije, Srbije. Najvažniji cilj pariske smotre je propagirati i podržati duh umjetničkog i političkog otpora demokrata cijele istočne, srednje i južne Europe.
Festival “Sarajevo na Seni” između brojnih dokumentaraca predstavlja na početku programa 74 minutni film nizozemskog reditelja Morgana Knibbe pod nazivom “Those Who Feel the Fire Burning”, produciran uz suradnju Grčke i Italije. Slijedi rumunski dokumetarac Alexandera Nanau “Toto i njegove sestre”, “U potrazi za snom” Mladena Mitrovića iz 2015. godine, pa također rumunski 81-minutni film koproduciran sa Velikom Britanijom i Njemačkom “Chuck Norris vs Communism” rediteljice Ilince Calugareanu. Marija Ristić i Nemanja Babić predstavljaju bosankohercegovačko-kosovsko-srpsku koprodukciju “The Unidentified” a Mađar Gabor Horchor ostvarenje “Drifter” u koprodukciji sa Njemačkom. Eva Kraljević će prisustvovati projekciji svoje bosanskohercegovačko-hrvatsko-srpske koprodukcije “Lijepo mi je s tobom, znaš” dok Samir Mehmedović predstavlja svoj 60-minutni dokumentarac, “Izmaglica Srebrenice”. Makedonska rediteljica Sandra Gjorgieva učestvuje u debati nakon projekcije njezinog filma “Zeleni zidovi, crna hrana”, dok će Vladimir Tomić pokazati svoje srbijansko-dansko ostvarenje, pod nazivom “Flotel Europa”.

Džana Mujadžić

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *