Festival “Kino Polska” oduševio Parižane

afterimageNova generacija cineasta

Već deveti put, festival poljskog filma okupio je na tisuće Parižana u poznato kino “Le Balzac”, smješteno nadomak najljepše avenije na svijetu- Champs Elysées. Vlasnik, Jean-Jacques Schpoliansky, porijeklom Rus godinama promovira sve kulture svijeta, nastojeći dokazati kreativnost i širokogrudnost ljudskih bića.

Festival nazvan “Kino Polska” ove godine je osvijetlio generaciju mladih stvaratelja, što su dokazali spremnost i sposobnost slijeđenja tragove Wajde ili Janusa Majewskog, kome je manifestacija ukazala posebno poštovanje i uvažavanje, učinivši ga počasnim uzvanikom. Reditelj se uprkos 85 ljeta, nastojao družiti sa posjetiteljima i rado je odgovarao na sva pitanja.
Projicirano je i zadnje remek-djelo čuvenog Andrzeja Wajde “Afterimage”, ujedno poljski kandidat za slijedećeg “Oscara”. Ostvarenje najprije posveceno umjetnosti u surovoj svakidasnjici zemalja Varsavskog ugovora, prouzrocilo posebnu tisinu od nekoliko casaka, popracenu nevidjenim pljeskom i ovacijama.

Izvan konkurencije je pokazano nadahnuto ostvarenje Majewskog, pod nazivom “Ekscentričnosti, Sunčana strana ulice” koje je prošle godine na Festivalu poljskog filma u Gdyniji, dobilo nagradu publike. Zvanični program je činilo šest odabranih fikcija, od kojih su četiri premijere. “Zadnja obitelj” Jana P. Matuszynskog čiji je glavni glumac Andrzej Seweryn na ovogodišnjem Locarnu, dobio nagradu za najbolju interpretaciju, osvojila je nagradu festivala.

Agneszka Smoczynska pokazala je “Mamac”, nagrađen specijalnim priznanjem na poznatom “Sundance Film Festivalu”, dok je njezin kolega, cineast Marcin Bortkiewicz, što je u Gdyniji osvojio povjerenje publike, projicirao “Walpurgisovu noć”. Lukasz Grzegorek nagrađen u Karlovy Varyma, pokazao je svoje nesvakidašnje ostvarenje “Kamper”. Tomasz Wasilewski, dobitnik Srebrenog Medvjeda za scenario, na ovogodišnjem Berlinaleu, predstavio je kontroverzno ostvarenje “Ujedinjene Nacije ljubavi”, podjelivši Parižane : jedni su odobravali rediteljevo nastojanje pokazivanja izvornih i neobrađenih, seksulnih apetita žena, nakon rušenja Berlinskog zida a drugi su zastupali slobodu različitog, umjetničkog izrazavanja.”Čudan raj’, film Dariusza Gajvenskog je dokazao da se ekstremnosti dotiću u beskonaćnosti.

Posmrtno Wajdino remek-djelo

Prikazani su i klasični filmovi poljske kinematografije, poput “Podblokade” iz 1967. godine i “Hotela Pacifika” snimljenog 1975. Oba značajna, ostvarenja realizirao je Majewski, počasni uzvanik festivala.

Prepuna dvorana kina “Le Balzac” je zanijemila nakon projekcije poslijednjeg filma čuvenog Wajde, rediteljevog umjetničkog “testamenta”Afterimage”, originalnog naziva “Powidoki”, o propasti cineastovog najdražeg slikara, Wladyslawa Strzeminskog/Minsk 1893-Lodz 1952/. Glavnu ulogu, na savršen način tumači Boguslav Linda pa je avangardni umjetnik, mislilac slikarskog konstuktivizma oživio u punom sjaju, svoje nadarenosti.

Učesnik Oktobarske revolucije nije se prepoznao u primjenjivanju ruskog komunizma, iako je oženio rusku kiparicu što je djelila njegovo shvatanje užasne stvarnosti i teškog položaja slobodnih umjetnika u Poljskoj. Odbijanjem estetike “socijalističke stvarnosti”, počeo je njegov pad : izbačen sa sveučilišta, invalid sa pola lijeve ruke i noge, izbrisan iz umjetničkog sindikata uprkos podršci bivših studenta, podlegao je zvanicnicima, koji su iz dana u dan uništavali njegovo obilno i bogato djelo. Umro je od tuberkuloze sa manje od 60 godina. Jedina svijetlost dolazila je od Nike, maloljetne kćeri koja je za kratko vrijeme, ostala bez oba roditelja.

Genijalni Wajda je od svakog plana ostvario umjetničku sliku, a od scena i sekvenci jedinstvenu dramu. Film je veličanstven, neponovljiv dar publici od strane velikog cineasta, i značajan doprinos naslijeđu svjetske sedme umjetnosti.

Džana Mujadžić