Ferdinand poručuje: “Budite ono što jeste”

“The Story of Ferdinand” koju je napisao Munro Leaf i ilustrovana u crno-bjeloj boji od strane Roberta Lawsona,  govori o biku koji bi radije mirisao cvijeće nego što bi se borio, čak i kad se nađe u ringu u Madridu.

Objavljena 1936 godine,  sa Španskim građanskim ratom na horizontu, knjiga, tumačena kao pasigička propaganda, “pronašla” je neprijatelje na obje strane.

“Ferdinand” animirani film Carlosa Saldanha  (“Ice age” filmovi)  govori o vremenu na drugačiji način, pridržavajući se šablona za savremene dječije filmove izbjegavajući mnogo ličnost ili razlike. Be-yourself poruku je lako razumjeti.
Životinje na farmi predastavljaju nacije, od Škotskog bika  (kome je glas dao David Tennant)  do Njemačkih konja. Film je dovoljno dobar da zadrži pažnju mladih gledalaca, iako je film Walt Disneya 1928. godine pokazao više u 8 minuta koliko je film trajao.

Proširene avanture Ferdinanda (John Cena) dovode ga do toga da susreće nove prijatelje, uključujući i kozu (Kate McKinnon, čija se komedija baš i ne uklapa u stil crtanih filmova),  i tri ježa (Gina Rodriguez,Deveed Diggs i Gabriel Iglesias). Ferdinand  zakopava ratnu sjekiru sa bikovima koji su ga maltretirali kao dijete. Iz nekog razloga, Peyton Manning uvijek daje svoj glas onim likovima koji imaju stomačne probleme.