“Fatima” najbolji film na galskoj dodjeli Césara

cesar-2016-ce-quil-faut-retenir-de-la-41e-ceremonie. cesar-2016“Mustang” nanovo nagrađen

Dan prije mitske dodjele Oscara, u pariškom Teatru Châtelet, poznata Akademija Césara i filmskih tehnika organizirala je raskošnu 41 ceremoniju, dodjele najvećeg galskog, filmskog priznanja- César!
Francuski kandidat za Oscara što je među pet najušpjesnijih stranih ostvarenja za najveće svjetsko priznanje, dobio je Césara za najušpjesniji prvi film. Rediteljica bosanskih korijena Deniz Gamze Erguven se toplo zahvalila na još jednom priznanju, svom dugometražnom prvijencu “Mustang”. Svečanost je presjedavao mitski, francuski reditelj Claude Lelouch koji je uspijevao nasmijati oko 5000 profesionalaca sedme umjetnosti, došlih u Châtelet izabrati najuspješnije kolege za prošlu godinu. Svečanost su prisustvom uvečale poznate glumice Juliette Binoche koja krasi poster ovogodišnjeg “Césara” i Carole Bouquet čija ljepota odolijeva vremenu, iako se bliži 60 rođendanu. Viđena je i Emmanuelle Béart u predivnoj, dugoj crvenoj koktel haljini. To je njezin prvi javni nastup nakon smrti njezinog poznatog oca Guya, jednog od najznačajnijih predstavnika čuvene francuske sansone.
César za najbolju glumicu dodijeljen je 60 godišnjoj Catherine Frot za naslovnu ulogu filma “Marguerite”, u režiji Xaviera Giannolija. Ostvarenje “Fatima” Philippea Faucona, bazirano na djelima spisateljice Fatime Elayouli “Molitva na mjesečini” i “Napokon, mogu sama hodati” što je slijedillo useljenički put magrebinske kućne pomoćnice u Francuskoj, proglašeno je najboljim filmom dok je mlada glumica Zita Hanrot, što je tumačila Fatiminu najstariju kćer Nesrine, dobila priznanje za najuspješniju, zensku mladu nadu, galskog filma

Zakoni sedme umjetnosti

Arnaud Desplechin, reditelj sa četiri nominacije napokon je osvojio Césara za najnovije ostvarenje “Tri uspomene iz moje mladosti”. Zahvaljujući ulozi nezaposlenog radnika, bivši zaručnik Caroline od Monaca i sin bogatog industrijalca, 59 godišnji Vincent Lindon je dobio nagradu za najuspješnijeg glumca zbog učešća u “Zakonu tržišta” Stéphanea Brizé, savršenog portreta post industrijske radne sredine, našeg vremena. Zahvaljujući dugometražnom djelu Emmanuelle Bericot, nadahnutom stvarnim događajima francuskog sustava odgoja najmlađih bez roditelja, neprofesionalni glumac i stolarski naučnik Rod Pasadot je dobio Césara kao najbolji mladi interpret. Poznati umjetnik i tumač brojnih uloga Benoît Magimel je dobio priznanje za ulogu odgojitelja, u istom filmu. Ekološki dokumentarac slavne galske glumice Mélanie Laurent, nazvan “Sutra”, nagrađen je u svojoj kategoriji.
“Birdman” reditelja Alejandra Gonzaleza Inarritu je proglašen najboljim, stranim filmom a američki umjetnik Michael Douglas je dobio počasnog Césara za cjelokupnu karijeru. Glumac, porijeklom Rus pravog prezimena Danijelović čiji se osobni život često tumači na stranama brojnih tabloida, održao je prigodan govor na francuskom jeziku jer mu je majka Belgijanka, oduševivši prisutne u dvorani poznatog teatra kao i nekoliko milijuna tv gledatelja.
Sidse Babett Knudsen je dobila Césara za najbolju sporednu, žensku ulogu i performanse u filmu “L’Hermine”, Christiana Vincenta. “Mali Princ” Marka Osbornea je najuspješniji animirani film, 41 izdanja dodjele Césara, koje je vodila humoristkinja Florence Foresti.

Džana Mujadžić