Fanovi i porodica se oprostili od legende rock’n’rolla Chucka Berryja

Porodica, prijatelji i fanovi odali su posljednju počast rock’n’roll legendi Chucku Berryju na pogrebnoj ceremoniji koja je održana u St. Louisu.
Berry koji je poznat kao otac rock’n’rolla preminuo je u 90. godini prošlog mjeseca.

Član grupe Kiss Gene Simmons odao je počast kazavši kako je Berry bio veličina koja se ne može mjeriti ni s jednom osobom u bilo kojoj formi muzike.

“Bez njega ne bih bio ovdje i sve što nam je došlo i što je postalo tako veliko kako što je rock and roll započeo je čovjek koji je želio da se ljudi osjećaju dobro i zaborave na saobraćajnu gužvu u svijetu. Ovo je tužan dan ali i sretna dan. Pogledajte njegovo naslijeđe. Pogledajte šta su Chuck i njegova muzika uradili”, rekao je Gene.

Berry je bio veoma popularan u SAD-u. Imao je nekoliko nastupa na inauguracijama u Bijeloj kući, a dva puta samo za Billa Clintona. Bivši američki predsjednik poslao je i pismo koje su pročitali na ceremoniji.

“Privlačio je publiku iz cijelog svijeta. Njegova muzika govorila o nadama i snovima koji su svima zajednički. Hillary i ja smo odrasli slušajući ga”, napisao je Clinton.

Njegovo tijelo bilo je izloženo u klubu Pageant u St. Louisu u kojem je često nastupao, tako da su se fanovi mogli oprostiti direktno s njim.

Berry je utjecao na rad velikog broja muzičara među kojima je i John Lennon. Neki od njegovih hitova su “Roll Over Beethoven”, “Rock and Roll Music” i “Johnny B. Goode”.

Novi album na kojem je radio bit će posthumno objavljen krajem godine pod nazivom “Chuck”.