SerijeTurske serije

Ezel – turska serija

Ezel je turska dramska serija, čija je radnja serije smještena je u Cipru, u Turskoj. I ako je snimljeno samo 168 epizoda, serija je dostigla veliku gledanost. Poštenje, odanost i osveta su tri riječi koje opisuju ovu seriju i pratit će je od početka do kraja. Opet je i ova serija surova realnost svakodnevnog života jer je neko proživio ili proživljava ono što je prikazano kroz seriju.

Omer Uncar je jednostavan, skroman i iskren momak, automehaničar koji jako lijepo živi od svog posla, ali ono što je prioritet u njegovom životu je odanost porodici, ali i trojici prijatelja koje poznaje još izdjetinjstva. Ali i Cengiz su njegova dva najbolja prijatelja koje smatra vlastitom braćom i za koje bi dao život, a lijepa Eysan je ljubav njegovog života.

Nakon dugog boravka u vojsci, Omer se vraća kući u Istanbul, sretan što je napokon zaprosio ženu svojih snova i što će sa njom osnovati porodicu.

Međutim, sudbina je tu umiješala svoje “prste” i namijenila mu drugačiji put. Za vrijeme njegove odsutnosti, prijatelji zajedno sa Eysan koju je imao namjeru oženti su osmislili i proveli plan pljačke kasina, a pritom su ubili i jednog zaštitara te ostavili dovoljno lažnih dokaza kojim će Omera osuditi na doživotni zatvor.

Dok su prijatelji ukradenim milionima gradili poslovne i privatne karijere, Omer je u zatvoru proživljavao zlostavljanje od strane upravnika i čuvara kako bi im rekao gdje je ukradeni novac.

Također je imao i puno vremena da razmišlja o izdaji svojih prijatelja i Eysan i njihovim lažnim svjedočenjima

Nakon posljednje tučnjave Omer zadobije teške ozljede, ali uz pomoć Ramiza, moćnog mafijaša, uspije pobjeći iz zatvora.

Njegovo unakaženo i neprepoznatljivo lice trebalo je hitno operisati, a zajedno s promjenom lica došlo je i do promjene ličnosti odnosno identiteta gdje Omer postaje Ezel Barjaktar, mladi i uspješan biznismen, specijaliziran za razne borbene tehnike i čitanje ljudskih namjera, ali i uspješan kockar.

Nakon dvanaest godina provedenih u patnji, njegova mržnja prema prijateljima postala je sve jača, pa se odluči kao potpuni stranac vratiti na Cipar kako bi im se osvetio.

Cengiz i Eysan su u braku u kojem imaju jednog sina i uživaju u komfornom životu koji su stekli mutnim poslovima. Također i Ali je dio njihovog kriminalnog društva, nasilne i burne naravi, ali se često sjeti prošlosti i druga Omera. Eysan takođe progone duhovi prošlosti i muči je grižnja savjesti zbog onog što je uradila, ali tada nije imala drugog izbora.

Međutim u toku serije se saznaje da dječak nije Cengizov već Omerov odnosno Ezelov sin.

Napeta ljubavna priča s kriminalističkim elementima inspirirana romanom A. Dumasa “Grof Monte Cristo”, završava tragično, tako što Eysan umire, a Ezel odlučuje uzeti otrov koji mu je amidža dao…

Da li je to zaista učinio ostaje nerazriješena misterija…

U završnoj sceni mladić na motoru dolazi do svetionika i govori čuvaru: “Došao sam kod tate”. Kada ga je čuvar pitao kao se zove, mladić otkriva da je Omerov sin, a kako se približava vratima svetionika, vidimo siluetu čoveka koji otvara vrata i diže ruku kao da želi da se počeše po glavi, a oni koji su gledali ili gledaju seriju, znaju da je to Ezelova gestikulacija.

Zbog zadnjih kadrova možemo se samo nadati da će biti još sezona ove veoma popularne serije.

Pogledajte trailer:

GLUMCI U SERIJI:

Kenan İmirzalıoğlu kao Ezel Barjaktar

Turski glumac i bivši model, rođen je 18. juna 1974. godine u Balau, okrugu grada Ankare. Završio je studije matematike na Tehničkom univerzitetu Yıldız. Počeo se bavi modelingom 1995. i pobijedio na izborima za najboljeg modela Turske, a 2001. je osvojio nagradu “Najbolji muški model na svijetu”.

Cansu Dere kao Eyşan

Turska je glumica, bivša manekenka i Miss ljepote, rođena 14. oktobra 1980 godine u Ankari. Školovala u Izmiru, a završila je i Sveučilište za arheologiju u Istanbulu. Bila je Miss Turske 2000. godine. Kao model, nosila je revije turskih modnih dizajnera, ali bila je i na nekoliko modnih revija u Parizu.

Yiğit Özşener kao Cengiz

Turski pozorišni i filmski glumac rođen 6. aprila 1972. godine u Izmiru. Diplomirao je 1996. elektroniku i komunikacije na tehničkom sveučilištu Yıldız. Karijeru započinje 1994. godine u pozorišnoj skupini Studio Oyunculari, a 2001. godine osniva vlastitu pozorišnu skupinu Dukkan.

Barış Falay kao Ali

Turski pozorišni i televizijski glumac, rođen 9. april 1972 godine u Edremit. Diplomirao je 1995. godine na Sveučilištu u Ankari. Nakon što je stekao iskustvo u privatnom pozorištu, zapošljava se u državnom i ostvaruje niz zapaženih pozorišnih i TV uloga. Također predaje i u glumačkoj školi.

Ostavite komentar