Eurosong u krizi: Masovne ostavke u organizatorskom timu

Takmičenje za najbolju pjesmu Evrope, koje se ove godine treba održati u Ukrajini, pred velikim je izazovima. Čak 21 važan član organizatorskog tima ukrajinskog javnog servisa dao je ostavku, piše BBC.

U zajedničkom pismu ostavke naveli su da su bili u potpunoj blokadi kada je riječ o donošenju odluka. Među zaposlenima koji su dali otkaz su dva izvršna producenta, event menadžer i šef osiguranja.

Iz Evropske radiodifuzne ustanove (EBU) poručili su ukrajinskom javnom emiteru da se uprkos svemu mora držati zacrtanog plana. Zasad nema govora o otkazivanju Eurosonga u Kijevu, planiranog za maj ove godine.

U pismu ostavke čelnici su naveli da im ovo takmičenje nije dio posla, već i dio života.

Organizacija Eurosonga u Ukrajini veoma je problematična. Odluka o gradu domaćinu triput je odgađana, a bilo je i glasina da će takmičenje preseliti u susjednu Rusiju. Sada, sedam sedmica od početka organizovanja novog Eurosonga, osnovni dio tima je dao otkaz jer su se zavadili sa šefom za kojeg tvrde da im blokira sve odluke. Sada bi moglo doći i do problema u vezi s finalizacijom ugovora s podizvođačima.

Ipak, iz EBU-a tvrde da se show mora nastaviti.

Podsjetimo, Ukrajina je domaćin Eurosonga 2016. zahvaljujući pobjedi pjevačice Jamale prošle godine u Švedskoj, koja je slavila pjesmom “1944”.

Pogledajte pobjedničku pjesmu koja je donijela Eurosong u Ukrajinu: