Europski Disneyland slavi 25-godišnjicu postojanja


Milijarde za zabavu

Za četvrt stoljeća Euro Disneyland smješten u okolici Pariza, posjetilo je 320 miliona posjetitelja što je uvjetovalo ekonomsku prednost za 68 milijardi eura.
“Disneyland to je le Louvre i Eiffelov toranj zajedno”!-ističe Nicolas Ferrand glavni direktor javne ustanove, što je proslavila skromnu uvalu rijeke Marne.
Prošle godine Euro Disneyland je primio 13 i pol miliona osoba dok ih je u Louvreu bilo samo 7,3 miliona a na Eiffelovom tornju manje od 6 miliona.
Aktualno je i galski predsjednik François Hollande u Disneylandu-Pariz, gdje proslavlja 30 jubilej konvencije, između
popularnog parka atrakcija i francuske države pa četvrt stoljeća parka, otvorenog 12. aprila 1992. godine.

– Bezuvjetno je Disneyland-Pariz, prva turistička destinacija Starog kontinenta-ističe glavni direktor Ferrand podvlačeći kako je to jedini objekt “The Walt Disney Company” podignut u Europi.
Disneyland stvara najviše radnih mjesta u okolici, zahvaljujući “mono siteu”. Više od 8,6 milijardi eura uloga su relizirani uz pomoć Francuske, koja je dala 700 miliona.
– Jedan uloženi euro, donio je 100 novih-objasnio je glavni sekretar oblasnih poslova pariške regije, poznatije kao Otok Francuske, Yannick Imbert.
Za 25 godina turisti su ulozili 80 milijardi. Posebno u različite atrakcije i hotele a ostalo je otišlo u Uvalno selo. Disneyland je peti hotelski magnat Hexagonea, sa 8500 soba i 900 profesionalnih događaja godišnje. Strani posjetitelji, među kojima je najviše Britanaca, donijeli su 51 milijardu eura.

– Bez Disneylanda koji se najprije trebao izgraditi u Barceloni, Francuska bi izgubila mnoštvo miliona turista- obavijestio je novinare Georges Rudas, prdsjednik francuskog Instituta turizma.
Uprkos položaju starokontinentalne zvijezde Mickey Mauss ima i slabosti jer je 2016. izgubio 1,4 miliona posjetitelja i 858 miliona eura. Poznati su i gubici na berzi koje je pokrilo američko glavno sjedište, lansiranjem OPA-a. “The Walt Disney Company” će dodati i 1,5 milijardi eura nakon što je već uložila milijardu 2014. godine, pa ponovno financiranje dva ljeta ranije. Konvencija koja spaja američku grupu sa francuskom državom predviđa i izgradnju trećeg parka, što bi se trebao podići do 2026. godine. Drugi park nazvan “Walt Disney Studio”, posvećen filmskoj umjetnosti je otvoren 2002.

Grad od 35.000 stanovnika

Pravo gradsko naselje od 35.000 stanovnika, posjeduje škole, bazene, bolnicu, veliki trgovinski centar, što godišnje privuče, 16,4 miliona klijenata! Uvalno selo je otvorilo mnoštvo trgovina, najpoznatijih svjetskih brandova a galska agenicija za elektricitet je instalirala dio svoje nuklearne divizije. Najveće kompanije su otvorile predstavništva i uposlile 25.000 osoba. Njih 15.000 djeluje u dva parka Euro Disneya. Prigradski metro je izgradio veliku prometnu stanicu isto kao i zeljezničku. Tako je izgubljena oblast Seine- et- Marne, postala veoma urbana i naseljena. Prema konvenciji potpisanoj prije tri desetljeća, američka grupa se obavezala na pomaganje naseljavanja, gotovo pustog, pariškog predgrađa. Amerikanci određuju stambene programme isto kao i trgovinske. Jedinstveni slučaj u Francuskoj jer je američka grupa imala urbanističkih problema sa velikom prenaseljenošću njihovog domena u Tokyju.

Na ljeto se otvaraju Prirodna sela, zajednički projekt pariške turističke kuće Pierre & Vacances i Disneylanda. Nastojanje de se poznato natjecanje Roland Garros premjesti iz 16 gradskog okruga u čuveni park, se nije ostvario ali se oblast kandidirala za organizaciju Univerzalne izložbe ako Pariz dobije pravo organizacije olimpijskih igara 2024. godine. Nakon odustajanja Rima, Hambourga i Budimpešte, Grad svjetlosti je finalist uz Los Angeles.
Planira se da uvala Marne, prozvana Uvala Europe do 2030. godine, primi oko 80.000 građana. Naseok koji je vidio dolazak američkog parka za atrakcije, zauvijek je nestao.
Treba se posjetiti da je Walt Disney poticao iz galske oblasti Normandije a porodica se najprije prezivala, Disigny.

Džana Mujadžić