Euro Disneyland u krizi

Disneyland ParisKredit od 350 milijuna

Posjeta čuvenom europskom Disneylandu, smještenom u okolici Pariza, stalno opada upkos činjenici da grupa ulaže nove investicije da bi privukla turiste jer je Grad svjetlosti još uvijek, najposjećeniji na svijetu. Radi se i na renoviranju parka za 25 godina postojanja koje će se proslavljati za trajanja cijele 2017. godine.
Pariški park je između travnja i srpnja zaradio samo 327 milijuna eura sto je za 11% manje nego predhodnih godina. Prema riječima predsjednice Catherine Powell : “Vanjski činitelji su utjecali na loše poslovanje ali i nevrijeme koje ne odlazi sa obala Seine kao i brojni štrajkovi, jer je Otok Francuske kako se naziva predgrađe Pariza, oblast sa najviše nezaposlenih u Hexagoneu što zvanično ima oko tri milijuna osoba bez zaposlenja a nezvanično se govori o duplo većem broju. Poseban problem je fizička nesigurnost te izloženost građana napadima, nakon događaja u Parizu i Bruxellesu.”

Broj ljetnjih rezervacija je u znatnom opadanju posebno nakon atentata u Nici kada su zabilježena masovna otkazivanja Euro Disneylanda. Poslije nepredviđenih i ozbiljnih događaja gospođa Powell koja je Engleskinja je učinila uspješan potez dizanja kredita “on line” ali su individualne mecene i bogati turisti zakazali jer pariška Berza ali i svjetska, imaju nezapamćene gubitke pa su ulaganja u zabavni park veoma rizična. Pomoć je pružila The Walt Disney Company, matična kuća grupe koja postoji od 1923. godine i odobrila poveliku svotu od 350 milijuna eura, svojoj europskoj sestri.

Zanimljivo je da je pravo prezime čuvenog Waltera Eliasa Disneya francusko! Otac mu je poticao iz Normandije a obitelj se zvala D’Isigny. Njegov predak Hugues je bio u vojsci Williama Osvajaca pa se nastanio u Irskoj.

Džana Mujadžić