Ethan Hawke glumi Nikolu Teslu u nadolazećem biografskom filmu

U novom filmskom projektu Millennium Medie, ‘Tesla’, Ethan Hawke (The Magnificent Seven) će glumiti poznatog pionira električne energije, Nikolu Teslu.

Film je predstavljen kupcima ove sedmice na Evropskom Filmskom Marketu u Berlinu. Film ‘Tesla’ je pisao i režiraće Michael Almereyda (Cymbeline), koji je prethodno radio sa Ethanom na projektima Hamlet i Cymbeline.

Film će govoriti o poznatom izumitelju rođenom u Srbiji, a koji je postao poznat po dizajniranju električnog sistema naizmenične struje, koji je i dalje dominantan električni sistem koji se danas primjenjuje u svijetu.
Tesla je poznat i po tome što je izumio transformator koji se i danas koristi u radio tehnologiji, a izumio je još mnogo stvari pored navedenog; smatra se i pionirom u otkriću X-rej tehnologije, radarske tehnologije, daljinske kontrole, i rotacionih magnetskih polja.

U filmu će se govoriti i o Teslinom rivalstvu sa Tomasom Edisonom, sa kojim je u početku zajedno radio, a kasnije su se razišli zbog sukoba oko poslova i nauke.

Film će producirati Uri Singer i Isen Robbins za Passage Pictures, zajedno sa Christa Campbell i Lati Groman za Campbell Grobman Films.
Jeff Rice će da bude eksklutzivni producent.

Snimanje filma počinje ovo proljeće u New Yorku, a nije poznat datum kada će se pojaviti u kinima.