Enki Bilal kum sinfonijskog festivala u Francuskoj

enki-bilal“Slavlje orkestara”

Poznat na četiri strane svijeta, francuski reditelj, autor čuvenih stripova, kostimograf, scenarist Enki Bilal, nakon glumaca Michela Blanca, Julie Gayet, Smaina, rappera Abd Al Malika, trompetiste Ibrahima Maalaoufa i modne kreatorice Agnès b. je aktualni kum pariškog glazbenog događaja “Slavlja orkestara”, što se proširio na cijeli Hexagone.
Oformilo ga je 2008. godine “Udruženje francuskih orkestara” s ciljem upoznavanja šire publike sa sinfonijskom glazbom. Prestavljaju se različite kreacije, ateljei, repeticije, flashmobs i susreti s umjetnicima, zahvaljujući 72 nastupa koji predstavljaju 23 orkestra i 43 koncerta posvećena Beethovenovom mitu, u pariškoj Filharmoniji.

Enki Bilal, pravog imena Enes Bilalović porijeklom je Ljubušak, iako rođen u Beogradu. Sin dugogodišnjeg Titovog krojača Adema, priznaje da je upoznao glazbu zahvaljujući Kubrickovim filmovima. Privlaći ga i duhovna glazba Arve Parta, čiji ga je ugođaj nadahnuo za stvaranje, kako ističe “najtežeg albuma” nazvanog “San Monstruma” iz 1997., smišljenog u opkoljenom Sarajevu tri godine ranije i posvećenom opskurantizmu i ponovnoj pojavi fašizma, u svijetu. Album je preveden na 35 jezika.

Umjetnik podvlači kako se približio operi prije više od 25 godina, suradnjom sa plesaćem i scenografom, odnedavno cineastom Angelinim Preljocajem, porijeklom Albancem. Izradio je kostima za Prokfijev balet “Romeo i Julija”, dugo predstavljan u pariškom Teatru Chaillot. Surađivao je i sa Denisom Lavaillantom na operi OPA Mia, koju je u Avignonu realizirao André Engel.
Enki Bilal je prošle godine realizirao dekor i kostime za Puccinijevu “La Bohème”, koju je na scenu postavio Jacques Attali. Predstava je obišla cijelu Francusku.

Džana Mujadžić