Enis Bešlagić: “Prozvao sam političare jer je stanje u BiH gore nego nakon rata. “

Beslagic_849536S1Kao što smo prošle sedmice pisali Enis Bešlagić je osvojio Večernjakov pečat za osobu godine u BiH i tada upozorio domaće političare da preuzmu odgovornost i ne odvedu zemlju u novi ratni sukob.

Za samo nekoliko dana video koji je postavljen na društvenu mrežu Youtube u kojem Enis drži govor političarima pregledalo je oko 100 hiljada ljudi.

Na sve to i svoje utiske Bešlagić je iznio u interviju za večernji list.ba, u nastavku Vam donosimo dio interviua slavnog glumca:

“Nevjerojatno je kako je tih deset rečenica uzdrmalo regiju. To govori i koliko je važna riječ, ali i ko je izgovori. Čini mi se kako je ovo pokazalo i koliko je običnim ljudima važno da se neke stvari izreknu i objasne narodskim jezikom. Taj govor zaista držim u sebi dugo. Već godinama putujem po ovoj našoj regiji i slušam priče svih tih četiri, pet ili koliko već strana ima, pokušavam shvatiti svačiju tugu, bol ili slavlje zbog nečega što se dogodilo i nastojim sve to posložiti u svojoj glavi, shvatiti tu konfuziju koju je izazvao rat i sve ono što se nakon rata događalo.

Ne mogu sebi objasniti kako je moguće da smo nekoliko godina poslije rata imali veću sigurnost i u mnogim aspektima bolje stanje nego što imamo danas, 20 godina kasnije.

Ne mogu vjerovati koliko su političari malo napravili, a morali su, ako ništa drugo, u tolikom vremenskom razdoblju između sebe izgraditi bolje odnose i uspostaviti veće povjerenje. Naprotiv, oni iz dana u dan zakuhavaju pa kad odem u Banja Luku, Beograd ili Zagreb, mene pitaju: „Što oni tvoji rade“, a ja im odgovaram protupitanjem: „Koji su to moji, a koji vaši“.

U svakom narodu danas imate barem desetak stranaka koje se bore za Bošnjake, Srbe ili Hrvate. A ko su ti Bošnjaci, Srbi ili Hrvati koje predstavljaju, neka mi ih nabroje. Oni se služe i mojim imenom, a ja sam uvijek radio sam i sve što sam stekao isključivo sam stekao bez državne ili nacionalne pomoći.

Nisam ja od tog njihova „zastupanja“ dobio nikakve benefite. I devedesetih godina svi su sjedili zajedno pa je počeo rat i ja ne želim da ponovno prolazimo kroz to. Želio sam pozvati na odgovornost i upozoriti da nije nemoguće da nas odvedu u novi rat.”

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *