Emmy nominovani glumac Jerry Van Dyke umro u 86 godini

Jerry Van Dyke, zvijezda ABC-a, umro je u petak u Arkansasu iz nepoznati razloga. Godine 2015, on i njegova supruga Shirley Ann Jones, doživjeli su saobraćajnu nesreću nakon koje je glumac imao zdravstvenih problema. Imao je 86 godina.

Menađer Van Dyke-a, Džon Kastonija, potvrdio je njegovu smrt za “Associated Press”, naglasivši da je glumac umro na njegovom imanju u okrugu Hot Springa dok je njegova supruga bila sa njim. Uzrok još uvijek nije poznat.

Rođen u Danvilu u Illinoisu 1931. dogine, Van Dyke je prvo počeo sa stand-up komedijom sa kojom je postao poznat 1962. godine kada se pojavio kao Stacey Patrie na Dick Van Dyke Showu. (Van Dyke je drugi glumac Showa Dick Van Dyke koji je umro u kratkom vremenu. Rose Marie, koja je igrala Sally Rogers, umrla je 28. decembra u 94. godini).

Godine 1989, glumio je u ABC- ovom serijalu “Coach” zajedno sa Craig T. Nelson-om kao pomoćni trener Luthera Van Dam. To će ujedno biti i njegova najpoznatija uloga. Ova serija je trajala 9 sezona, a Van Dyke je dobio četiri nominacije za Emmy.

U filmovima se pojavio 1965. godine u “Love and Kisses” i “Angles in My Pocket” iz 1969. godine sa Andy Griffithom.