Eminemov opsjednuti “Stan” zvanično uvršten u Oxfordove rječnike engleskog jezika

Nakon 17 godina od objavljivanja popularne pjesme “Stan” američkog repera i producenta, Oxfordov rječnik engleskog jezika zvanično je uvrstio riječ “stan” u njegovu bazu podataka.

“Stan” je bio treći Eminemov singl koji sadrži dijelove pjesme “Thank you” poznate pjevačice Dido. U pjesmi Eminem pokušava da se izbori sa slavom pjevajući o opsjednutom Stanu koji ubija sebe i svoju trudnu djevojku zbog obožavanja repera, što je slično kao i u pjesmi 97 Bonnie&Clyde sa albuma “The Slim Shady”.

Oxfordov rječnik je prepoznao “stan” kao imenicu koja označava opsjednutog obožavatelja neke slavne ličnosti te kao glagol “stan” koji označava opsjednuto i pretjerano obožavanje određene slavne ličnosti. Oxford je također kao izvora riječi stavio Eminemovu pjesmu sa jednim citatom u kojem reper govori: “On ima milion obožavatelja (stans) koji su opsjednuti s njim i zovu ga Bogom repa” (He has millions of stans who are obsessed with him and call him a rap god).

Q magazin je pjesmu “Stan” uvrstio kao treću najbolju rep pjesmu svih vremena. Nakon što je postala jako priznata, pjesma je stavljena na 290. mjesto Roling Stonove liste 500 najboljih pjesama svih vremena.

Poslušajte pjesmu:

https://www.youtube.com/watch?v=gOMhN-hfMtY