Elia Suleiman predsjednik žirija Takmičarskog programa 22. SFF-a

elia-suleimanJedan od najistaknutijih filmskih stvaralaca današnjice, palestinski reditelj Elia Suleiman, predsjedavaće žirijem Takmičarskog programa – igrani film 22. Sarajevo Film Festivala (SFF), koji će biti održan od 12. do 20. augusta ove godine.

Elia Suleiman rođen je 1960. godine u Nazaretu. Živio je u New Yorku od 1981. do 1993. Tokom boravka u SAD-u režirao je svoje prve kratke filmove “Introduction to the end of an Argument” i “Homage by Assassination” s kojima je osvojio brojne nagrade. Evropska komisija mu je 1994. godine prepustila zadatak da pri Birzeit Univerzitetu na Zapadnoj obali osnuje odsjek za film i medije.

Njegov prvi dugometražni igrani film “Chronicle of a disappearance” je osvojio nagradu za najbolji film na Filmskom festivalu u Veneciji 1996. godine. Sa filmom “Divine intervention” je na Filmskom festivalu u Kanu 2002. godine osvojio nagradu žirija i FIPRESCI nagradu koju dodjeljuje međunarodno udruženje filmskih kritičara kao i nagradu Evropske filmske akademije za najbolji strani film dodijeljenu u Rimu.

Suleiman je 2007. godine izabran među 35 reditelja koji su radili na filmu “To each his own cinema” snimljenom u čast šezdesete godišnjice Filmskog festivala u Kanu. Njegov posljednji igrani film “The time that remains” je uvršten u Takmičarski program Filmskog festivala u Kanu 2009. godine. Sulejman je 2012. godine snimio kratki film “Diary of a beginner”, dio omnibusa “7 days in Havana”, koji je prikazan u okviru programa Un Certain Regard Filmskog festivala u Kanu.

Elia Suleiman bio je član žirija na brojnim festivalima uključujući i Filmski festival u Kanu (2006), a predsjedavao je žirijima New Horizons, Filmskog festivala Abu Dhabi (2010), Deauville azijskog filmskog festivala (2012), Filmskog festivala u Roterdamu (2014).