Početna / Biografije / Edin Dervišhalidović – Dino Merlin – Biografija

Edin Dervišhalidović – Dino Merlin – Biografija

Je najpoznatiji bosanskohercegovački kantautor, kompozitor, tekstopisac, aranžer, producent, izvođač, pop-rock pjevač, a takođe pjeva etno pop i zabavnu muziku, rođen je 12. septembra 1962. godine u Sarajevu, gdje provodi djetinjstvo i gdje se školuje.

Takođe je i jedna od najvećih i najpopularnijih muzičkih zvijezda u ovom dijelu svijeta. Naime, nikada do sada niti jednom muzičaru iz regije, Evrope ili svijeta nije uspjelo četiri puta zaredom napuniti Stadion Koševo u Sarajevu (turneja “Sredinom” 2000, “Burek” 2004, “Ispočetka” 2008, “Hotel Nacional” 2015), te pet puta napuniti beogradsku Kombank Arenu: tri noći zaredom u 2011. godini, a dva puta u 2015 godini.

Karijeru je počeo kao idejni vođa, pop-rock grupe “Merlin”, koju osniva 1983. godine i tako postaje jedan od najmarkantnijih frontmena na području bivše Jugoslavije, za koju piše tekstove i muziku.

Edin Dervišhalidović solo karijeru počinje 1991. godine pod umjetničkim imenom Dino Merlin. Ukupan broj autorskih pjesama broji preko 150, a mnoge od njegovih pjesama smatraju se evergreenim-a i među najpoznatijim i najslušanijim su u regiji.

Tekstovi koje piše proizašli su iz ličnog iskustva, jedan su od glavnih razloga koji mu omogućuje da na bosanskoj i regionalnoj muzičkoj sceni glasi za jednog od najvećih autora. Sve češće Dino upotrebljava instrumente orijentalne, etno muzike, usklađene sa novim zvucima elektronske glazbe. Odličan primjer za to je pjesma “Sam” sa njegovog albuma “Sredinom”.

Iza Dine Merlina stoje i tri dosadašnja učešća na izborima za Pjesmu Evrovizije: prvo ikad učešće Bosne i Hercegovine 1993. u Millstreetu (Irska) kada je bio autor muzike i koautor teksta za pjesmu „Sva bol svijeta“, potom 1999. u Jerusalemu (Izrael), kada je sa autorskom pjesmom „Putnici“ u duetu sa Beatrice Poulot osvojio sedmo mjesto, i 2011. u Dizeldorfu (Njemačka) s autorskom pjesmom “Love In Rewind” osvaja visoko šesto mjesto, koje je do sada drugi najbolji plasman BiH na ovom takmičenju.

Tokom karijere sarađuje sa priznatim umjetnicima s međunarodne scene od kojih se izdvajaju Cat Stevens (V. Britanija), Mustafa Sandal (Turska), Lutvi Bošnjak (Tunis), Edo Zanki (Njemačka), Arjinder (V. Britanija), Gani Tamir (Izrael), Orkestar Kempa i Hüsnü Senlendirici (Turska) i dr.

Na poziv tadašnjeg gradonačelnika Rima, Valtera Vetronija, u Rimskom Koloseumu nastupa na velikom humanitarnom koncertu za mir “Glocal Forum” rame uz rame sa imenima poput Ray Charles, Mercedes Sosa, Khaled i dr.

Sarađivao je i sa nekim od najvećih imena domaće scene kao što su Zdravko Čolić, Goran Bregović, Nina Badrić, Emina Jahović i dr.

Dino je također i autor teksta za prvu zvaničnu himnu Bosne i Hercegovine „Jedna si jedina“.
Predsjednik je Skupštine Udruženja „Asocijacija kompozitora-muzičkih stvaralaca“- AMUS. Živi i radi u Sarajevu.

Album “Hotel Nacional” se u junu 2014. našao na Billboard-ovoj svjetskoj top-listi na 8. mjestu.
Na stadionu Asim Ferhatović Hase na Koševu 2015. godine ga je gledalo 70.000 ljudi u okviru svjetske turneje “Hotel Nacional”.

Novogodišnjem koncertu održanom u Sarajevu 2016. godine održanom na Trgu Bosne i Hercegovine je prisustvovalo 100 000 posjetilaca.

Privatni život
U braku je sa Amelom i sa njom ima kćerku Naidu i sina Hamzu.

Nagrade koje je dobio
Dobitnik je više nagrada i priznanja u oblasti muzike, kulturnog stvaralaštva i humanitarnog rada.
2005. „Davorin“,
„Porin“,
„Hrvatski Radijski Festival“,
2013. „Priznanje za humanost“ – međunarodna nagrada
Najbolja muzička produkcija albuma („Burek“)
Najuspješnija internacionalna muzička saradnja (Dino Merlin i Nina Badrić, pjesma „Ti simene2)
Pop pjesma godine (Dino Merlin i Željko Joksimović, pjesma „Supermen“)
Pop izvođač godine
Pop album godine („Burek“)
Album godine („Burek“)
Nagrada za “Koncertni projekt godine” za Koševski spektakl održan 31. jula 2004. u Sarajevu

Diskografija
S grupom „Merlin“:
1985. „Kokuzna vremena“
1986. „Teško meni sa tobom (A još teže bez tebe)“
1987. „Merlin“
1989. „Nešto lijepo treba da se desi“
1990. „Peta strana svijeta“

Solo karijera:
Studijski albumi
1993. „Moja bogda sna“
1993. „Korak do slobode“
1995. „Fotografija“
2000. „Sredinom“
2004. „Burek“
2008. „Ispočetka“
2014. „Hotel Nacional“

Live izdanja/albumi
1999. „Vječna vatra“
2005. „Live Koševo 2004“
2008. „Live Koševo 2008“

Kompilacije
1995. „Balade“
1995. „Najljepše pjesme“
1996. „Rest of the best“
2006. „Best of“
2009. „Dino Merlin Ultimate Collection”

Izdvojeni nastupi
2000. Stadion Koševo, Sarajevo
2004. Stadion Koševo, Sarajevo
2008. Stadion Koševo, Sarajevo
2011. Kombank Arena, Beograd
2015. Stadion Koševo, Sarajevo
2015. Kombank Arena, Beograd
Rimski Koloseum, Rim („Glocal Forum”)
Stožice, Ljubljana
Arena, Zagreb
Sound Academy, Toronto
Le Bataclan, Pariz
Gasometer, Beč
The Vic Theatre, Čikago, i dr.

Festivali
1993. „Eurosong“ (kao kompozitor pjesme učesnice)
1996. „Kopenhagen“
1997. „Turkovision“
1999. „Eurosong“ (kao izvođač)
2011. „Eurosong“ (kao izvođač)

Bo-setovi
2003. „Merlin 5 CD Box“ – (2003)

Singlovi
2009. „Med“ (duet sa Eminom Jahović)
2011. „Love in Rewind“ (nastup na Euroviziji 2011.)
2014. „Ruža (Svako ima nekoga da mu ruke pruža)“