Dubrovnik pretvoren u filmski studio: Uskoro počinje snimanje filma “Robin Hood: Origins”

Nakon serije “Game of Thrones” i filma “Star Wars” u Dubrovniku uskoro počinje snimanje filma A kategorije “Robin Hood: Origins”.

Postavljanje scenografije na Stradunu se trenutno privodi kraju, a historijska jezgra Dubrovnika već je poprimila izgled srednjovjekovnog riječnog doka u Engleskoj.

Stradun koji je već okovan kulisama drvenih pročelja i portala je prvi dio ulice Nottinghama. Snimanje će se odvijati i u Ulici sv. Dominika, na predjelu iza Katedrale, u podnožju tvrđave Minčeta te u Posatu koji je za potrebe snimanja prigodno posut zemljom čime je dodatno upotpunjen dojam koji ostavljaju drvene konstrukcije. Dok će se studijski dio snimati u Budimpešti.

Naime, snimanje počinje 20. ili 21. februara, a trajat će do sredine marta, u Dubrovnik stižu velika glumačka imena poput oskarovca Jamiea Foxxa kojem je pripala uloga Little Johna.

Robina Hooda igrat će mladi Taron Egerton, a uloga Marion pripala je Irkinji Evi Hewson, kćerki frontmena grupe “U2”. Ben Mendelsohn dobio je ulogu nottnghamskog šerifa, a u Dubrovnik stiže i zvijezda franšize “Pedeset nijansi” Jamie Dornan, koji u filmu igra brata Robina Hooda, Will Scarlett.

Plan je da ovo bude prvi film u trilogiji koja bi se također snimala u Dubrovniku.

Film režira Otto Bathurst, a jedan od producenata filma je i slavni glumac Leonardo DiCaprio.

Cijeli projekt će uključivati više od 800 ljudi. Produkcija filma procjenjuje se na 150 miliona dolara, dok će promocija koštati dodatnih 100 miliona dolara.