“Dubina dva” Ognjena Glavovića najbolji dokumentarac Balkana i regije

Dokufest Prizren107 nagrada

Od 5000 pristiglih dokumentarnih ostvarenja odabrano ih je 238 iz 57. država što su se natjecali na petnaestom izdanju, nedavnog Dokufesta-međunarodnog filmskog festivala dokumentarnih i kratkometražnih djela u Prizrenu. Posebnih 107 dokumetaraca je nagrađeno u svih šest programa što su sačinjavali manifestaciju.

Žiri sastavljen od poznatih i priznatih eksperata i reditelja Erica Haynesa, Mareka Septimusa i Marie Bonsanti je za najkvalitetnije ostvarenje Natjecanja balkanskih filmova, odabrao djelo srpskog reditelja Ognjena Glavonića “Dubina dva”, učesnika ovogodišnjeg Berlinalea, čiji je sadržaj posvećen masovnim grobnicama u Srbiji, odnosno Batajnici gdje se nalaze posmrtni ostaci kosovskih Albanaca, prevezeni za trajanja NATO bombardovanja 1999. godine. Mladi beogradski cineast koji je bio 16-godisnjak 2001. kada je saznao o prvoj masovnoj grobnici u Batajnici, objasnio je zašto je sadržaju posvetio svoj prvi dugometražni dokumentarac:

  • Studirajući, pronašao sam nekolicinu tekstova o grobnici, a dojmio me članak o vozaču hladnjače, koja je prevozila tijela sa Kosova u Srbiju. Odlučio sam mu posvetiti ostvarenje.

Nadareni reditelj je i poslije prijašnjih dokumentaraca koji su doživjeli veliki uspjeh i dobili međunarodna priznanja poput “Zivan pravi pank festival” i priči o omnibusu “Oktobar”, postigao i materijalne podrške od Rotterdama do SFF-a, ali ne i od Filmskog centra Srbije što ga navodno, nije začudilo! Nije izgubio nadahnuće pa se uputio u obilaske masovnih grobnica između Batajnice do Kladova, u kojima se nalaze ubijeni Albanci. Dogodilo se da u području isplivaju njihovi posmrtni ostaci, prevezeni da bi se sakrili.

  • Koncept filma su prolazni prostori i svjedočenja osoba što su učestvovale u poduhvatu, pošto nema nikakvih oznaka da su tu ukopana ljudska bića- istakao je Glavonić.

U Batajnici, nadomak srpskom glavnom gradu nalazi se oko 700 ubijenih Kosovara, među kojima su djeca, starije osobe, žene…
Danas se zna kako su pored Batajnice masovne grobnice i u Petrovom Selu, Peručacu i Rudnici gdje su tajno ukopane albanske žrtve, zbog sakrivanja zločina prije povlačenja srpske vojske sa Kosova i poslije NATO bombi.

“Specijalno priznanje natjecanja za najbolji balkanski film otišlo je u ruke Nebojše Slijepčevića za “Something about life”, a Tonći Gaćini je proglašen najkvalitetnijim balkanskim cineastom zahvaljujući filmu “Tourism”, isto kao i Mathieu Jouffre za dokumentarac “Rum of resistance”

Žiri programa za “Najbolji međunarodni dokumentarni dugometražni film”: Carlos Ramos, Jetmir Idris, Luke Moody, Nick Pinkerton, Rachael Grablje stavio je u prvi plan Andrésa Duquea i njegovo ostvarenje “Oleg and his arre artist”, dok je Specijalnu nagradu iste kategorije dobio “Footbal” Sergioa Oksmana.
Isti ziri je “Najboljim kratkometražnim dokumentarnim filmom” proglasio “Impression of war” autora Camilloa Restepoa, a reditelju Randu Maroufiu je uručio Specijalno priznanje radi nadahnutog ostvarenja “The Park”.

“Homelandu” Abbasa Fahdela, žiri u sastavu: James Longeley, Kerem Mustafa Yuksel, Uto Sten Muller, dodijelio je priznaje programa posvećenog Ljudskim pravima, dok je Mehridad Oskouei dobio Specijalnu nagradu ove selekcije. Film se nametnuo zahvaljujući posebnoj temi preživljavanja i zatvorskih iskustava, žena u Iranu.

Najkvalitenijim ekoloskim ostvarenjem je proglašen “When two worlds collide” Heidia Brandenbourga i Matthewa Orzela.

Bosanka iz Nizozemske Ena Serdijarević, sto je učestvovala u “Petnaestorici reditelja” 69. Filmskog Festivala u Cannesu s ostvarenjem “Import” posvećenom pogrdnom imageu useljenika u ovu europsku kraljevinu, proglašena je najboljom rediteljicom programa za Najuspješniji kratki film. Isti žiri: Anri Sala, Barbara Oric- Szczyputa i Christopher Tildman je Specijalno priznanje programa dodijelio Evgeniju Gostereru za “Frankfurter St. 99A”.

Dritëro Mehmetaj je pobjednik selekcije “Državno natjecanje” za dokumentarac “Performance”. Specijalna nagrada je dodiljena filmu Dardana Zhegrova i Samuela Weningera “I kissed zou kiss on our girlfriend’s cheek, it was still wet”.

Publika je dodijelila svoje priznaje ostvarenju Tinoa Glimmanna i Jana Goloba čiji je naziv “Batusha’s House”. Nagradu “Prokredit banke” dobio je dokumentarac “Eko vide” Loyalty Boletinija, Indrite Losi i Agona Veselaja.

Džana Mujadžić

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *