Home / Vijesti / Filmski festivali / Drugi dan 24. Sarajevo Film Festivala obilježio hrvatski film Sam Samcat

Drugi dan 24. Sarajevo Film Festivala obilježio hrvatski film Sam Samcat

Ekipa filma Sam Samcat, redatelja Bobe Jelčića prošetala je crvenim tepihom ispred sarajevskog Narodnog pozorišta i pokupila ovacije.

Drugi dan 24. Sarajevo Film Festivala obilježen je svjetskom premijerom hrvatskog filma Sam Samcat redatelja Bobe Jelčića koji je zajedno s filmskom ekipom prošetao crvenim tepihom festivala. Film Sam Samcat prati priču glavnog glumca koji je nakon razvoda dobio minimalno vremena za susrete s kćerkom koja živi s majkom. Nakon što pokrene spor kako bi se izborio za pravo da provodi više vremena s njom, ulazi u svijet birokracije. Film je prikazan pred punim sarajevskim Narodnim pozorištem, a publika nije skrivala oduševljenje novim Jelčićevim uratkom.

U sklopu Natjecateljskog programa premijerno je prikazan i film mađarske redateljice Zsófie Szilágyi, Jedan dan, film o tihom užasu svakodnevice 21. stoljeća kao i o pronalaženju snage da se istom izađe u susret.

Američki redatelj hrvatskih korijena Peter Radovich predstavio je svoj novi filmski uradak, imena Ima nešto u vodi/Something in the water. Film ima za cilj predstaviti razumijevanje košarke na području bivše Jugoslavije, u zemlji najboljih košarkaša svijeta, Sjedinjenim Američkim Državama. Priča prati životne priče košarkaša Luke Dončića i Dženana Muse.

U Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine otvorena je izložba odabranih radova iz bogatog fotografskog opusa Nuri Bilge Ceylana, jednog od najcjenjenijih autora današnjice i ovogodšinjeg dobitnika nagrade Počasno Srce Sarajeva. Ceylanove fotografije, baš kao i njegovi filmovi, promatrača navode na razmišljanje. One ne nude očigledne odgovore, već tek naznake emocija. Izrazi na licima njegovih subjekata su uvijek ambivalentni, čime odražavaju svu kompleksnost života i ljudske duše i potvrđuju Ceylanov status talentiranog naratora i iznimno značajnog i etičnog umjetnika.

Danas je na natjecateljskom programu međunarodna premijera hrvatskog filma Mali redatelja Antonia Nuića, koji je na nedavno održanom Pula Film Festivalu osvojio veliku Zlatnu Arenu, kao i svjetska premijera rumunjskog filma Jedan i pol princ, redateljice Ane Lungu.