Dosjei X

Američka je znanstveno-fantastična dramska televizijska serija čiji je autor Chris Carter. U originalu serija se emitirala u razdoblju od 10. septembra 1993. do 19. maja 2002. godine.

Sve ukupno su snimljene 202 epizode emitirane u devet sezona. Dana 24. januara 2016. godine premijerno je započela s prikazivanjem deseta sezona serije koja se sastojala od šest epizoda.

Nakon što se ponovno oživljavanje serije pokazalo uspješnim u smislu gledanosti, u aprilu 2017. godine televizijska mreža Fox objavila je da će se Dosjei X vratiti na male ekrane i za jedanaestu sezonu koja će se sastojati od deset epizoda. Ta je sezona sa svojim prikazivanjem započela 3. januara 2018. godine.

Uz televizijsku seriju u kino distribuciju puštena su dva dugometražna filma: prvi iz 1998. godine naziva Dosjei X: Borba s budućnosti (snimljen kao most između pete i šeste sezone serije koji svojom radnjom prati mitologiju serije), a drugi 2008. godine naziva Dosjei X: Želim vjerovati (snimljen šest godina nakon originalnog završetka emitiranja serije).

Glavni likovi serije su dvoje agenata FBI-a: Fox Mulder (David Duchovny) i Dana Scully (Gillian Anderson). Njih dvoje zaduženi su za istraživanje t.zv. Dosjea-X, neriješenih slučajeva koji uključuju paranormalne pojave.

Mulder vjeruje u postojanje izvanzemaljaca i paranormalno, dok je Scully skeptik, a na slučajevima radi zbog znanstvene analize Mulderovih otkrića.[1] U ranoj fazi serije oboje agenata postaju pijuni u mnogo većem sukobu što rezultira njihovim međusobnim povjerenjem.

Tokom serije njihova, iz početka, platonska veza pretvara se u ljubavnu priču. Uz mitološku priču koja se proteže kroz sve sezone, okosnica serije su i tzv. čudovište tjedna epizode koje čine dvije trećine kompletnog serijala.

U takvim epizodama agenti Mulder i Scully istražuju čudne zločine koji u pravilu nemaju pretjerane veze s mitološkim dijelom priče, iako su poneke epizode važne za cijelu pozadinu serijala.

Glavni likovi:
David William Duchovny (Fox Mulder)

Američki je glumac, rođen 7. augusta 1960. godine u New York City, SAD, a koji je prije svega poznat po svojoj ulozi FBI-agenta Foxa Muldera u seriji Dosjei X. Pohađao je univerzitet Yale, studirao englesku književnost, ali se kasnije posvetio glumačkoj karijeri.

Gillian Anderson (Dana Scully)

Američka je glumica rođena 9. augusta 1968. godine, koja je javnosti najpoznatija po ulozi Dane Scully u kultnoj znanstveno-fantastičnoj seriji “Dosjei X”. Gillian Anderson rođena je u Chicagu, 1968. godine, gdje je otac Edward, vodio nezavisnu filmsku tvrtku, a majka Rosemary radila kao kompjuterski analitičar.