Dolazi li nam još jedan “RoboCop” ?

Još uvijek postoji ideja o nastavku “RoboCopa”, pa možemo očekivati još jedan film iz serijala. Za razliku od prethodnih ideja “filmoljupci” sad očekuju originalni filma koji je pokrenuo cijelu franšizu.

“Postoji mnogo filmova o “RoboCopu” i nedavno je snimljena prerada, ali čini mi se da bi bilo lijepo vratiti se starom RoboCopu kojeg svi volimo i početi ponovno. Tako da je to u stvari nastavak prvog filma, po mom mišljenju. Još malo tog ‘old school’ doživljaja”, izjavio je scenarista originalnog ‘Robocopa’, Ed Neumeier.

“RoboCop” je u SAD-u postigao jako loše rezultate. Po završetku prikazivanja, studiju je ostalo samo 58 miliona dolara, a film je koštao 100 miliona. Ali, nakon puštanja filma na međunarodno tržište, priča se potpuno promijenila. Ukupna zarada filma nakon toga iznosila je 250 miliona dolara, kada se tome doda zarada od 15 miliona putem prikazivanja na malim ekranima, možemo reći da film i nije finansijski neuspjeh.

Ali glavni problem filma nije ni bila zarada. Ono što bi moglo predstavljati problem je to što je film u kategoriji za 13 godina i starije, što ne znači samo manjak prikazanog nasilja, već i manjak tema o filmu. A kako je u filmu dosta nasilja, teško je za shvatiti kako je ta tema onda uopće i izvodiva.

Ipak, film i nije bio toliko loš, s vrlo dobrim glumačkim ostvarenjima Samuel L. Jacksona i Garyja Oldmana. Hoće li se studio odlučiti za nastavak te radnje ili će prihvatiti ideju scenarista, ostaje nam da vidimo jer čini se da im projekat i nije na vrhu prioriteta.