Dokumentarni film ‘Sarajevo Film Festival’ među 10 najboljih svih vremena

Sarajevo Film festival Johan Van Der KeukenU januaru 2016. godine objavljena je knjiga pod nazivom ‘Regarding the real: Cinema, Documentary and Visual arts’ koju je napisao profesor dr. Des O’Rawe koji predaje Filmske studije u School of Creative Arts, Queen’s University of Belfast.

U knjizi je dokumentarni film ‘Sarajevo Film Festival’ snimljen 1993. godine, čiji je autor Johan van der Keuken, svrstan među deset najboljih dokumentaraca ikad snimljenih.

Film je snimljen za vrijeme Film Festivala 1993. godine u Sarajevu.
U filmu govore Haris Pašović, redatelj i Marijela Margeta Hašimbegović, scenografkinja i kostimografkinja, danas direktorica Narodnog pozorišta. Oni svjedoče o svojoj unutrašnjoj borbi za preživljavanjem i šta je na tom putu za njih značio Filmski festival i film uopće te na koji način možemo otputovati mislima, vodeći se emocijom i snagom filma i barem prividno biti dijelom nekog ljepšeg i boljeg mjesta nego što je to bilo Sarajevo 1993.

Na ovaj način naši umjetnici i naš grad Sarajevo postali su dijelom historije dokumentarnog filma koji će nastaviti da govori istinu o jednom opkoljenom gradu.