Dodijeljeni Zlatni globusi za 2018. godinu, “Bohemian Rhapsody” najbolji film godine

Na gala-večeri u Los Angelesu u nedjelju navečer održana je 76. dodjela nagrada Zlatni globus, druge najznačajnije mainstream filmske nagrade, odmah iza Oscara.

Zlatni globus (Golden Globe) je američka filmska nagrada koja se dodjeljuje filmskim, a od 1970. i televizijskim uredcima jednom godišnje tokom formalne večere.

U kategoriji najboljeg filma – drame pobijedio je “Bohemian Rhapsody“, a glavni protagonist tog filma Rami Malek dobio je nagradu za najboljeg glumca za ulogu Freddya Mercurya.

U kategoriji glumica slavila je Glenn Close za “The Wife“, iako se očekivalo da će to priznanje pripasti Lady Gagi.

U kategoriji najboljeg filma komedije ili mjuzikla pobijedio je “Green Book“, Christian Bale (“Vice“) je najbolji glumac, a Olivia Colman (“The Favourite“) glumica. 

Nagradu za najboljeg režisera dobio je Meksikanac Alfonso Cuaron za film “Roma“, koji je proglašen i za najbolji strani film.

Najbolju sporednu ulogu ostvario je Mahershala Ali u “Green Booku” i Regina King za “If Beale Street Could Talk“. 

Kod televizijskih nagrada najbolja drama je serija “The Americans“, a komedija “The Kominsky Method“. 

Richard Madden (“Bodyguard“) i Sandra Oh (“Killing Eve”) dobili su nagrade za najbolje glumce kod dramskih ostvarenja, a Michael Douglas (“The Kominsky Method”) i Rachel Brosnahan (“The Marvelous Mrs. Maisel“) kod komedija ili mjuzikla. 

Golden Globe za životno djelo, koja nosi ime Cecil B. DeMille, dobio je Jeff Bridges, slavni “The Dude” u filmu The Big Lebowski iz 1998. godine. 

Zlatni globus je vrlo često i glavni indikator za favorite za Oscara.