Dodijeljeni “britanski Oscari” (Bafta)

Nagradu za najbolji film na 67. dodjeli Britanske filmske akademije (BAFTA) dobila je na proglašenju u nedjelju epska historijska drama Stevea McQueena “12 godina ropstva”, za najboljeg glavnog glumca proglašen je Chiwetel Ejiofor za ulogu u tom filmu, a za najbolju glavnu glumicu izabrana je Cate Blanchett za ulogu u filmu “Jasmine French”.

Film “12 godina ropstva” snimljen je po istinitoj životnoj priči o Solomonu Northupu, slobodnom čovjeku prodanom za roba na plantažu u Louisiani.

“Gravitacija” je pred održavanje dodjela nagrada u londonskoj Kraljevskoj operi, koja se očekivala s posebnim zanimanjem jer ju se smatra važnim pokazateljem uoči dodjele Oskara, imala ukupno 11 nominacija, ispred “12 godina ropstva” i filma “Američki varalice” s po deset, prenosi Index.

Nagradu za najboljeg sporednog glumca dobio je Barkhad Abdi za ulogu u filmu “Kapetan Phillips” Paula Greengrassa, film o kapetanu koji pokušava spasiti brod od napada somalskih pirata. Nagradu za najbolju sporednu glumicu dobila je Jennifer Lawrence za “Američke varalice”.

“Gravitacija” sa Sandrom Bullock i Georgeom Clooneyjem u glavnim ulogama dobila je i nagradu za najboljeg redatelja (Alfonso Cuaron), kao najistaknutije britansko filmsko ostvarenje, onu za vizuelne efekte, najbolju originalnu muziku i najbolji zvuk.

“Američki varalice”, film u režiji Davida Russela o prevarantu Irvingu Rosenfeldu i jednom od najpoznatijih skandala koji su potresli SAD ’70-tih, dobio je još nagradu za šminku i za najbolji originalni scenarij, dok je “Philomena”, drama o pedesetogodišnjoj potrazi majke za sinom, dobila nagradu za najbolji adaptirani scenarij.

Najbolji animirani film je “Snježno kraljevstvo”, a najbolji dokumentarni indonezijski “Čin smaknuća”.

Najboljim stranim filmom proglašen je talijanski “Velika ljepota”.

vijesti.ba

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *