Home / Vijesti / Filmski festivali / Dobitnici Počasnog srca Sarajeva

Dobitnici Počasnog srca Sarajeva

Počasno Srce Sarajeva dodjeljuje se od 2005. godine pojedincima koji su doprinijeli razvoju festivala, te regionalnom filmu općenito, termin koji obuhvata filmsku umjetnost sa šireg područja bivše Jugoslavije, Balkana i južnoistočne Evrope, a 2016. godine uvedeno je i Počasno Srce Sarajeva za životno djelo i prvi dobitnik je bio Robert De Niro.

2005. Marco Müller


Direktor je Rimskog filmskog festivala i prvi dobitnik Počasnog srca Sarajeva, koji je utemeljen 2005. godine. Rođen je u Rimu 7. juna 1953. godine. Od 1980. radi kao filmski kritičar i istoričar (članke i eseji za dnevne novine i periodike u Italiji, Francuskoj, Holandiji i Švajcarskoj, knjige i eseji za istoriju kinematografije u Italiji, Francuskoj i Španiji). Od 1982. godine je za nekoliko izdavača (u Italiji, Holandiji i Švajcarskoj) kreirao i režirao nekoliko serija knjiga o kinu, lično kurirao neke monografske publikacije i redovno pisao eseje i članke o bioskopu. Autor i pisac dokumentarnih filmova u bioskopu (za RAI i TSR – italijansku državnu televiziju i televiziju Swiss-Romansch), između 1982. i 1989. započeo je svoja prva suđenja za asistenta i glumca na filmskim skupovima igranih filmova (među Drugi, za “oče osnivača” New Cinema, Jean Rouch iz Francuske i Allen Fong iz Hong Konga).

2006. Gavrilo Grahovac


Rođen 23. augusta 1942. godine u mjestu Đala u Vojvodini u Srbiji, a diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, a bio je i ministar kulture i sporta Bosne i Hercegovine. Takođe profesor je južnoslavenskih književnosti i maternjeg jezika. Od 1965. radio u redakcijama slijedećih listova i časopisa: “Naši dani”, “Spektar”, “Lica” i sarađivao sa velikim brojem časopisa u Jugoslaviji: “Telegram” iz Zagreba, “Studentski list” iz Zagreba, “Index” iz Novog Sada, “Polja” iz Novog Sada i drugi. Objavljivao eseje i književnu kritiku. Radio u “Savremenoj administraciji” iz Beograda na poslovima urednika izdanja za Bosnu i Hercegovinu od 1978. do 1980. U izdavačku kuću “Svjetlost” dolazi 1980. godine na posao glavnog urednika u Grafičkoj djelatnosti “Svjetlosti” a 1986.

2006. Mike Leigh


Engleski je pisac i direktor filma i pozorišta, rođen 20. februara 1943. godine u Brocket Hall, Welwyn Hatfield, Hertfordshire, Engleska. Studirao je na Kraljevskoj akademiji dramskih umetnosti (RADA) pre nego što je upotpunio svoje veštine za režiju na istoku 15 Acting School, a dalje u Kamberwell School of Art i Centralnoj školi za umetnost i dizajn. Počeo je kao pozorišni reditelj i dramski pisac sredinom 1960-ih. Tokom sedamdesetih i osamdesetih godina njegova karijera kretala se između pozorišnog rada i izrade filmova za BBC Televiziju , od kojih su mnogi odlikovali stilu ” realističnosti u kuhinji “.

2007. Steven Vincent “Steve” Buscemi – Glumac i režiser


Američki je glumac, scenarista i reditelj, rođen 13. decembra 1957. godine u Bruklinu, New Yorku. Buscemi je takođe režirao nekoliko sekcija porodične TV serije Soprano. Takođe poznat je po njegovim ulogama u filmovima o kriminalu, kao i ulozi Tony Blundetta iz serije Family Series Soprano, u kojoj glumi rođaka Tonya Soprana.

2008. Cat Villiers – Producentica


Engleska je producentica rođena 20. decembra 1955. godine u Engleskoj. Ona je poznata po Akher ayam el madina iz 2016. godine, The Proposition iz 2005. godine i No Man’s Land iz 2001. godine. Takođe je i starije sestra glumaca Christopher i Jay Villiers. Neki od slavnih i drugih ličnosti sa kojima je radila su: Leonardo di Caprio, Guy Pearcem, Ray Winstone, Danny Huston, John Hurt i Emily Watson ali i naš oskarovac Danis Tanović.

2009. Manfred Schmidt – Izvršni direktor Mitteldeutsche Medienförderung

2010. Dieter Kosslick – Direktor Berlinalea


Direktor je Berlinskog internacionalnog filmskog festivala (Berlinale), a na ovoj funkciji je od 1. maja 2001. godine, preuzevši je od Moritz de Hadeln. Dieter Kosslick je rođen 30. maja 1948. godine, a studirao komunikaciju, politiku i obrazovanje u Minhenu. Po završetku magistarskog studija, ostao je na univerzitetu u bavarskoj prestonici kao istraživački asistent pre nego što se preselio u Hamburg 1979. godine da radi kao govornik i administrativni urednik prvog gradonačelnika Hans-Ulricha Klosea, a kasnije kao portparol novinara za “ženske Jednakosti”. Napustio je ovu poziciju 1982. godine i radio kao novinar za časopis ” konkret “.

2011. Angelina Jolie Voight


Američka je filmska glumica i režiserka, rođena 4. juna 1975. godine u Los Angeles, California. Dobitnica je tri Zlatna globusa i Oskara za najbolju sporednu ulogu. Takođe 2006. godine izabrana je za “najzgodnije slavno tijelo” u izboru E! Television i najljepšu ženu u izboru časopisa “People”.[1] Redovito je visoko rangirana na takvim izborima. Takođe je UNHCR-ova veleposlanica dobre volje.

2011. Jafar Panahi – Režiser


Iranski je filmski režiser, scenarista i urednik filmova rođen 11. jula 1960. godine Meyaneh, East Azarbaijan, Iran. Poslije nekoliko godina izrade kratkih filmova, radio je kao pomoćnik direktora iranskog filmskog autora Abasa Kiarostamija, Panahi je postigao međunarodno priznanje svojim debitantskim filmom, The White Balloon iz 1995. godine.

2011. Emil Tedeschi – Predsjednik Atlantic Grupe


Hrvatski je poduzetnik, porijeklom iz Venecije, osnivač i vlasnik Atlantic Grupe, rođen u Splitu 6. aprila 1967. godine. Tedeschi je drugi najbogatiji Hrvat prema ocjeni časopisa Forbes za 2013. godinu. Dugogodišnji je prijatelj i velika podrška Sarajevo film festivalu

2012. Branko Lustig – Producent


Hrvatski je producent i glumac židovskog porijekla, rođen 10. juna 1932. godine u Osijeku u Hrvatskoj, odnosno tadašnjoj Kraljevini Jugoslaviji. Tokom drugog svjetskog rata bio je interniran u koncentracijskim logorima Auschwitz i Bergen-Belsen. Prvi je Hrvat koji je kao najbolji producent nagrađen sa dvije filmske nagrade Oscar i Zlatni globus.

2013. Roberto Olla – Izvršni direktor Eurimages


Talijanski novinar i pisac rođen 18. juna 1951. godine u Alegro u Italiji. Takođe je i izvršni direktor u Eurimagesu koja predstavlja „kuću“, odnosno Evropski fond za podršku filmu. Olla je sardinskog porijekla, a školovanje je nastavio u Milanu gdje je diplomirao na Filozofskom fakultetu Državnog univerziteta sa tezom o Walteru Benjaminu.

2013. Béla Tarr – Režiser


Mađarski je filmski redatelj i scenarist, rođen 21. jula 1955. godine u Pečuh, Mađarska. Poznat je po art filmovima sa dugim kadrovima koji znaju trajati i po 10-11 minuta. Napustio je zanimanje filmskog režisera 2011. godine. Debitirao je filmom Porodično gnezdo (1979), Tarr je započeo svoju režirsku karijeru sa kratkim periodom onoga što on naziva “društveno bioskopom”, čiji je cilj ispričati sveobuhvatne priče o običnim ljudima, često u stilu cinema vérité.

2014. Gael García Bernal – Glumac


Meksički je glumac, režiser i producent, rođen 30. oktobra 1978. godine u Gvadalahari, Meksiko. On i Diego Luna su osnovali Canana Films u Meksiko Sitiju . Najviše je poznat po svojim nastupima u filmovima Bad Education , The Motorcycle Diaries i Babel , au Amazon Studiosovoj web televizijskoj seriji Mozart u džungli.

2014. Danis Tanović – Režiser


Bosanskohercegovački režiser i scenarist, rođen 20.februara 1969 godine u Zenici. Tanovićev film Ničija zemlja dobitnik je Oscara 2001. godine u konkurenciji za najbolji strani film. Tanović je odrastao u Sarajevu gdje se i školovao. Tokom opsade Sarajeva, koja je pičels 1982. gofine prekida studij na ASU u Sarajevu. Pridružuje se filmskoj ekipi koja prati Armiju Bosne i Hercegovine. Materijali koje je Tanović zajedno s ekipom napravio korišteni su u brojnim filmovima i reportažnim izvješćima o opsadi Sarajeva i ratu u Bosni i Hercegovini, a 1994. godine Tanović odlazi u Brussel kako bi dovršio započeti studij koji završava 1997. s izvrsnim ocjenama.

2014. Agnès Troublé – Modna dizajnerka


Francuska modna dizajnerka rođena 26. novembra 1941. godine u Versailles u Francuskoj. Ona je kreator brenda odjeće, kozmetike i pribora agnès b. , koju koristi i kao umjetničko ime. Ona je i kolekcionar savremene umetnosti rođena je “150 metara od Versajskog dvorca”, Agnès Troublé dolazi iz porodice vojnika i advokata, dok joj je otac je baron barske Versale.

2015. Atom Egoyan – Režiser


Egipatski scenarist, režiser, pisac i producent, rođen 19. jula 1960. godine u Kairo, Egipat, sada živi u Kanadi, a karijeru je počeo davne 1984. godine. Sa filmom Exotica iz 1994. godine, napravio je najveći uspjeh u karijeri, filmom koji je prvenstveno bio u fikcijskom strip clubu Exotica, dok je najistaknutiji film drama “The Sweet Hereafter” iz 1997. godine. Dok je njegov najveći komercijalni uspeh erotski triler “Chloe” iz 2009. godine.

2015. Benicio del Toro – Glumac


Portorikanski je glumac i filmski producent, rođen 19. februara 1967. godine u San Juan u Portoriku. Odgojen je kao katolik te je pohađao rimokatoličku školu u Miramaru u San Juanu. Kad mu je bilo devet godina, majka mu je umrla od hepatitisa. Kad mu je bilo trinaest, otac je preselio dva sina u Mercersburg, Pennsylvania, gdje se del Toro upisao na Mercesburg Academy. Tamo je proveo adoloscentske dane i srednju školu.

2016. Robert De Niro (Nagrada za životno djelo) – Glumac, režiser i producent


Američki filmski glumac, režiser i producent, dvostruki dobitnik Oscara i Zlatnog globusa, rođen je 17. augusta 1943. godine u New Yorku. Jedan od najvećih američkih karakternih glumaca, najpoznatiji po dugoj suradnji s režiserom Martinom Scorseseom i ranim radom s režiserom Brianom De Palmom. Najveće uloge ostvario je u filmovima Kum II, Taksist, Razjareni bik, Dobri momci i Casino.

2016. Stephen Frears – Režiser


Engleski filmski režiser, rođen je 20. juna 1941. godine u Leicestershire, Engleska. Frears je režirao britanske filmove od osamdesetih godina prošlog vijeka, uključujući My Beautiful Laundrette , Dangerous Liaisons , High Fidelity , The Queen , Philomena i Florence Foster Jenkins . Nominovan je za dvije nagrade Oskara za najboljeg režisera za Griftere i kraljicu . 2008. godine Telegraf ga je nazvao među najuticajnijim ljudima u britanskoj kulturi.

2016. Wolfgang Amadeus Brülhart Bivši zamjenik ambasadora i kulturni savjetnik u Ambasadi Švicarske u Sarajevu


Tokom obilježavanja Dana ljudskih prava, Wolfgangu Amadeusu Brülhartu uručeno je Počasno Srce Sarajeva u znak priznanja za njegov veliki doprinos i podršku Obala Art Centru, kao i za inicijativu za izgradnju Meeting Pointa kao kulturnog centra, koji je danas prepoznat kao mjesto susreta i zvanično kino Sarajevo Film Festivala. Obavljajući funkciju zamjenika ambasadora i kulturnog savjetnika u Ambasadi Švicarske u Sarajevu, u periodu od 1996. do 1998. godine, Brülhart je bio inicijator obnove kulturne scene u Sarajevu. Tokom tog perioda, Švicarska je donirala blizu 100 miliona švicarskih franaka u obnovu i razvoj BiH, od čega je oko 2 miliona izdvojeno za kulturu, i to s ciljem da podrže obnovu bosanskohercegovačkih kulturnih institucija, promoviraju kulturne razmjene u BiH i bivšoj Jugoslaviji, te promoviraju kulturne razmjene između BiH i Švicarske.

2017. John Cleese – Komičar, glumac i producent


Britanski komičar, glumac, režiser i član bivše komedije Monty Python, rođen 27. oktobra 1939. godine u Engleskoj. Poznat je po svojim ulogama u Flying Circus Monty Phyton, ali iu seriji Fawlty Towers . Prava prezimena bila je Sir, ali njegov otac je preimenovan u Cleese zbog svog umora. Predavao je u Bristonu i Kembridžu . Godine 1969. osnovao je grupu Monty Python i snimio emisiju filma Fiesta Circus Monty Python , koja je emitovana do 1974. godine. Nakon što Monty Python učestvuje u mnogim serijama, filmovima i projektima. Monti Python snima 3 filma; Monty Python i Sveti gral , Brianov život i značenje Monty Python ‘s Life . Pojavio se u filmovima Svet nije dovoljan i Harry Potter i kamen mudraca.

2017. Oliver Stone – Režiser i producent


Američki je filmski režiser, producent, scenarist i trostruki dobitnik Oscara, rođen 15. septembra 1946. godine u New Yorku. U zadnjih deset godina, Stone je režirao Pogrešno skretanje (1997.), koji je opisao kao mali film koji bi uživao gledati kao tinejdžer, Samo igra (1999.), film o bitkama za premoć u i oko ekipe američkog nogometa, i Aleksandar Veliki (2004.), biografski film o Aleksandru Velikom.