Disney povukao film ‘Ljepotica i zvijer’ iz Malezije, zbog gay scena u filmu

Disney je povukao film ‘Ljepotica i zvijer‘ sa malezijskog tržišta, jer je ekipa zadužena za cenzuru izjavila kako će film dobiti dozvolu za prikazivanja samo ako se iz filma izbace gay scene.
Prethodno je Rusija razmatrala potpunu zabranu filma, ali je na kraju odobren za +16 generaciju.


Kako prenosi The Guardian, dva glavna kina u Maleziji očekivali su da će film početi da se prikazuje od četvrtka, ali je negovo prikazivanje odgođeno.

Predsjednik malezijskog filmskog odbora za cenzuru,  Abdul Halim Abdul Hamid, izjavio je kako je film bio odobren i prije nego je završeno njegovo snimanje.

‘Mi smo odobrili film, ali sada postoji scena koja uključuje gay momente. Radi se o samo jednoj sceni, ali je ipak  neprikladno jer će mnoga djeca da gledaju ovaj film’, izjavio je Abdul Halim.

U Maleziji, cenzura zahtijeva da ukoliko se prikazuju gay likovi, oni se moraju na kraju pokajati, ili naprosto moraju biti prikazani kao negativci.

Homoseksualnost je u Maleziji kažnjiva sa 20 godina zatvora, ili sa bičevanjem.

Takozvani Disney ‘ekskluzivni gay momenat’ izazvao je mnogo kontraverzi, ne samo u Maleziji, već i u Rusiji, u kojoj je dobio raiting +16, mada su neki kritičari predlagali da se potpuno zabrani.