Dieter Kosslick – Biografija

Direktor je Berlinskog internacionalnog filmskog festivala (Berlinale), a na ovoj funkciji je od 1. maja 2001. godine, preuzevši je od Moritz de Hadeln.

Dieter Kosslick je rođen 30. maja 1948. godine, a studirao komunikaciju, politiku i obrazovanje u Minhenu. Po završetku magistarskog studija, ostao je na univerzitetu u bavarskoj prestonici kao istraživački asistent pre nego što se preselio u Hamburg 1979. godine da radi kao govornik i administrativni urednik prvog gradonačelnika Hans-Ulricha Klosea, a kasnije kao portparol novinara za “ženske Jednakosti”. Napustio je ovu poziciju 1982. godine i radio kao novinar za časopis ” konkret “.

Da bi 1983. godine postao uključen u finansiranje filma, prvo kao generalni direktor fonda za kulturnu filmsku ulogu u Hamburgu (Hamburg Film Office), da bi 1986. godine osnovao Evropski forum za niski budžet sa bioskopom “Kino auf der Alster”. 1988. postaje generalni direktor gradskog ekonomskog filmskog fonda (Hamburg Film Fund – Filmförderung Hamburg Schleswig-Holstein). Iste godine bio je suosnivač EFDO-a (European Film Distribution Office) i postao je predsjednik ove evropske organizacije, mjesto koje je držao do raspada EFDO 1996. godine.

1992. godine savezna država Severna Rajna-Vestfalija i WDR ( West Germanovoj radiodifuznoj korporaciji ) uspjeli su dovesti Dieter Kosslick da dođe od Hamburga do Rhine da bude na čelu “Filmstiftung NRW” kao izvršni direktor. Tokom devetogodišnjeg mandata Severno Porenje-Vestfalija postaje vodeća nemačka filmska lokacija i postaje međunarodno važan filmski region.

Jula 2000. savezna država i grad Berlin, kao i savezna vlada Njemačke imenovali su ga za njemački prestižni Berlinski međunarodni filmski festival. Dieter Kosslick je preuzeo svoju novu poziciju u glavnom gradu na čelu Berlinale 1. maja 2001. godine.

Do danas je Diter Kosslick pokrenuo nove sekcije i inicijative na Berlinskom filmskom festivalu, među kojima je i “Perspektive Deutsches Kino” za mladi njemački film, koprodukcijsko tržište i Fond za svjetsko kino, da bi od 2007. godine Berlinale postao jedan od najvažnijih filmskih festivala u Evropi .

Nagrade koje je dobio
1975. Dobitnik je nagrade De Curtis
1986. Dobitnik je počasne medalje Pro Cultura Hungarica
1986. Srebrna medalja slovačke kinematografije
2000. Evropska nagrada Evropskog filmskog foruma u Strazburu kao “priznanje velikom režiseru festivala”
2001. Zlatna medalja Ministarstva kulture Ruske Federacije
2001. Gay Teddy Bear ( Teddy Award )
2001. Počasnu nagradu ekumskog žirija
2002. Nagrada za medalju od Hollywoodske asocijacije stranih novina u Veneciji,
2002. Počasna diploma priznanja na 20 Fajr International Film Festivalu u Teheranu
2003. Počasna diploma priznanja na Međunarodnom filmskom festivalu u Damasku, Sirija
2006. Nagrada ANAHIT-a
2010. Počasno srce Sarajeva