Designer Haad pokazao kolekciju “Huma-žena moga kraja”

Haad Huma histoire de femme bosnienneZlatarevo zlato

Jednako slavljen u Bankoku, Barceloni ili Diseldorfu, bh. modni kreator se nedavno prestavio u čuvenoj bečkoj Rathaus, čiji neogotički stil oduševljava od sredine 19. stoljeća. Sin zlatara, mladi Dobojlija koji će sredinom mjeseca proslaviti 36 rođendan, već desetljeće i pol djeluje u Sarajevu, oblačeći Angelinu Jolie ili Kaylie Minogue kao i brojne klijentice koje ga posjećuju sa svih strana planete. Da bi pridonio i podario ličnu notu slavlju renovirane Vijećnice, sarajevske perle austrijske epohe, mladi kreator je građanima grada na Miljacki i brojnim turistima, došlim docekati Novu 2016. godinu u nekadašnjem turističkom raju, pokazao nove modele, nadahnute odijevnim naslijeđem kulturne i historijske baštine Bosne i Hercegovine.

“Huma je moje davnašnje nadahnuće. Unuka sultana Bajazita i Stjepana Kosače, oživljava istočne i zapadne tradicije svjedočeći da je svijet jedan i zajednički! Zato sam manekene poznate modne agencije “Scuderia” kojom upravlja nekadašnja Miss Zemlje, top model Đejla Glavović odjenuo u raskošne oprave čije su tkanine urađene na razbojima od svile, pamuka ili starinske ćipke, prohujalih vremena. Protkane surmom ili ukrašene filigranima podsjećaju na visoku razinu odjevnog ukusa i načina izrade koji se prakticirao u Bosni i Herczgovini. Prošlost se uvijek iznova modernizira i upotpunjava, što ne smeta očuvanju nekadašnje odijevne originalnosti i raskosi.
Kolekcija “Huma- tradicija moga kraja” iz Beča stiže u Sarajevo kao potvrda globalizacije svijeta i otkrivanja različitih vrijednosti”-ističe Adnan Hajrulahović Haad, koji je i dobitnik prve nagrade Festivala evropskog odijevanja Sfw, za “Asian Link”.

Kolekcija izrađena od 50 unikatnih odijevnih predmeta, svrstana je od strane modnih stručnjaka Starog kontinenta u domen visoke mode, te će se izlagati u još nekolicini gradova i biti predstavljena širokoj publici, brojnih zemalja i izvan Starog kontinenta.

Džana Mujadžić

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *