Vijesti

Deset glumaca koji su dobili Oscara za svoju prvu ulogu u filmu

Lupita Nyong’o, 12 Years a Slave (2013)

Lupita Nyong’o osvojila je Oscara za najbolju sporednu glumicu 2014. godine. Lupita je diplomirala Dramu na Yale-u, i imala je nekoliko manjih televizijskih uloga, a onda se 2013. godine pojavila u filmu “12 Years a Slave”, u ulozi Patsey, nemilosrdno tretirane ropkinje, te je vrhunski odglumila svoj dio.

Glumica se kasnije pojavila i u filmovima “Star Wars: The Force Awakens” i “The Jungle Book”, a pojaviće se i u filmu “Black Panther”.

Jennifer Hudson, Dreamgirls (2006)

Iako nije osvojila titulu Američkog idola 2004. godine, filmska industrija je uočila veliki talenat i vokalne sposobnosti Jennifer Hudson, pa se zahvaljujući ovome zajedno sa Beyoncé 2006. godine pojavila u mjuziklu “Dreamgirls”.
Ovo je bila prilika da pokaže ne samo svoje pjevačke već i glumačke sposobnosti, što joj je donijelo i Oscara za najbolju sporednu glumicu.

Film je baziran na istoienom mjziklu Tom Eyen-a, i prati uspon ženskog trija “The Dreams”.

Anna Paquin, The Piano (1993)

Još jednog izuzetnog Oscara dobila je Anna Paquin za ulogu Flore u filmu “The Piano”. Ne samo da je ovo bio njen prvi film u kojem je glumila, već je glumica bila jedna od najmlađih koje su ikada dobile Oscara.
Mlađa od nje jedino je Tatum O’Neal, a Anna je tada imala 11 godina.

Pošto ne dolazi iz porodice koja se bavila glumom, Paquin je dobila ulogu čistom srećom i talentom, naravno, kada je sa sestrom otišla na audiciju na kojoj je bilo i još 5.000 drugih djevojaka. Nakon što je odradila audiciju režiserka Jane Campion je odlučila nju da angažuje, a sve ostalo je historija …

Film je dobio ogroman broj priznanja. Radnja prati Adu (Hunter), nijemu mladu ženu koja je prodata za braka. Zajedno sa svojom kćerkom Flora (Paquin), i svojim klavirom, one putuju od Škotske do Novog Zelanda u potrazi za novim životom.

Marlee Matlin, Children of a Lesser God (1986)

Uprkos činjenici da je još kao beba izgubila većinu svog sluha, ovaj hendikep nije zaustavio Marlee Matlin da postane velika glumica, te je čak dobila i Oscara za svoj debitantski film.

Kao i nekoliko drugih glumaca i glumica sa ove liste, Matlin je počela svoju akrijeru u pozorištu, i odabrana je za ulogu u filmu koji je adaptacija jedne od njenih teatarskih uloga, “Children of a Lesser God.”

Film je romantična drama koja govori o James Leeds-u (William Hurt), koji počinje da predaje u školi za gluhe gdje i upoznaje Sarah (Matlin), gluhu učiteljicu koja radi u školi.
Među njima se javlja romantična veza uprkos Sarinom emocionalnom stanju koje je komplikovano zbog njenog odnosa sa majkom (Piper Laurie).

Haing S. Ngor, The Killing Fields (1984)

Haing S. Ngor osvojio je Oscara za najbolju sporednu ulogu i to za svoj debitantski film “The Killing Fields” iz 1984. godine. Ngor je prvi azijski glumac koji je osvojio ovu nagradu, a ujedno i prvi neprofesionalni glumac.

Ono što je pomoglo glumcu kod njegove uloge Dith Pran-a, kambodžijske izbjeglice i fotoreportera, je činjenica da je glumac bio zatvorenik u koncentracionom logoru, u kojem je izgubio svoju ženu i dijete. Ngor je takođe postao izbjeglica nakon bijega iz svoje zemlje u Ameriku 1979. godine, nakon pada zločinačkog režima Kmera.

Timothy Hutton, Ordinary People (1980)

U poređenju sa glumicama koje su osvojile Oskara za svoj debitantski film, broj muških glumaca koji dijele istu čast je znatno manji. Međutim, jedan od takvih je Timothy Hutton, koji je osvojio Oskara za najboljeg glumca za njegovu prvu ulogu u filmu “Ordinary People”.

Uprkos tome što je prije ovog filma imao samo manje televizijske uloge, Hutton je preuzeo glavnu ulogu u filmu i vrhunski je odradio, glumeći tinejdžera koji pokušava da se nosi sa smrću svog brata.

Tatum O’Neal, Paper Moon (1973)

Ne samo da je “Paper Moon” bio prvi film glumice Tatum O’Neal, nego je sa ovim filmom ušla u historiju kao najmlađa glumica koja je dobila Oscara. Glumica je tada imala samo deset godina.

Njenoj ulozi vjerovatno je pomoglo to što je u filmu glumio i njen otac, Ryan O’Neal.
Radnja cno-bijelog filma smještena je u 1930-e, a govori o bivšem osuđeniku koji se sprijatelji sa malom djevojčicom, koja mu je možda kćerka a možda i nije…

Barbra Streisand, Funny Girl (1968)

Uzimajući u obzir uspjeh Barbare Streisand, kao i njen ogroman talent, nije iznenađenje da je dobitnica i Oscara, i to Oscara za najbolju glumicu u filmu “Funny Girl”.

Film je adaptacija mjuzikla. Prije nego je glumila Fanny Brice u filmu, Streisand je glumila isti lik u Brodweyevom mjuziklu.
Bio je ovo prvi film u kojem je glumila Barbara Streisand.

Julie Andrews, Mary Poppins (1964)

Prvenstveno Julie Andrews nije bila ni planirana za ulogu u filmu ‘Mary Poppins’. Tu ulogu trebala je da dobije Eliza Doolittle, a radi se o adaptaciji predstave sa Brodwaya,  “My Fair Lady”, u kojoj je Eliza već glumila.
Na kraju uloga je ipak pripala Julie Andrews.

Međutim, u to vrijeme glumica je bila trudna i nije željela da riskira svoju trudnoću baveći se glumom i snimanjem filma.
Ipak, Walt Disney je toliko želio glumicu u tom filmu da je odgodio snimanje sve dok ona ne bude spremna. Tako se i desilo, a Andrews je dobila Oscara za najbolju glumicu.

Eva Marie Saint, On the Waterfront (1954)

“On the Waterfront” bio je takav uspjeh i iznenađenje da uopšte nije iznenađuje to što je bio nominovan za čak 12 Oscara. Jedna od nominacija bila je za  Evu Marie Saint za najbolju sporednu glumicu.

Film slijedi Terry Malloy-a (Marlon Brando), koji dok radi na dokovima ostvaruje i svoju boksersku akrijeru. Ali kada mafija biva upetljana u njegov uspjeh, i eskalira nasilje, Terry se nađe u teškoj i opasnoj situaciji.

Eva Marie Saint glumi sestru ubijenog muškarca, i sprijatelji se i pomaže Terry-u.

Uspjeh glumice u ovom filmu omogućio joj je kasnije da dobiju glavnu ulogu u filmu “North by Northwest,” kojeg je režirao Alfred Hitchcock.