‘Deadpool’ je film koji morate gledati (recenzija)

deadpoolRadnja filma: Na osnovu Marvel Comics-ovog najnekonvencionalnijeg anti-heroja, ‘Deadpool‘ govori o bivšem pripadniku specijalnih snaga koji se pretvorio u plaćenika Wade Wilson-a, koji je nakon što je podvrgnut jednom eksperimentu koji mu omogućava da zacjeljuje velikom brzinom, postao ‘Deadpool’, te krenuo u potjeru za čovjekom koji mu je skoro pa uništio život…

Recenzija: Malo je reći da je Deadpool inovativan, Deadpool je u svakom pogledu fanatastičan film, i zasigurno jedan od onih filmova koje morate gledati u 2016. godini (ako ste ljubitelj takve vrste filmova, naravno).

Odavno sam čekao da se pojavi neki superjunak koji smije da psuje, i koji smije da kaže u datom trenutku ono što doista misli, bez obzira bilo to primjereno ili ne onom ko ga gleda. Samo na taj način, potpuno iskreno, možemo i da doživimo nekog onakav kakav jeste: stvarni izmišljeni lik.
Deadpool ustvari i nije superjunak, on sam kaže da je super ali ne i junak. Kad malo bolje razmislim i nije ništa slagao: on nema nikakve tipične junačke podvige, on se bori isključivo za sebe, i djevojku koju voli naravno, ali to je opet indirektno borba za njega samog.

Kombinacija humora i akcije je neodoljiva, i zasigurno jedna od stvari koja Deadpoola u potpunosti odvaja od svih filmova o superjunacima. Do sada su superjunaci stiljivo izvodili neke komične situacije, Deadpool nas ne štedi na tom polju, štoviše neke situacije mogu da budu i pomalo pretjerane, ali samo za one sa ograničenim pogledom na svijet i stvari oko njih, ostali će zasigurno da uživaju u tome.

Ljepota humora u ovom filmu je što glavni junak uglavnom svu komediju stvara ironičnim osvrtanjem na samog sebe i stvari oko sebe: on se ne trudi druge da vrijeđa, već pokušava sebe i druge da prikaže u realnom izdanju.

Fascinantno je i to što Deadpool u svakom trenu može da zanemari situaciju u kojoj se nalazi, te se fino lijepo okrene kameri da sa gledaocima prozbori koju. Njegov humor ne uključuje jedino ironično opisivanje samog sebe i situacija u kojima se nalazi, njegov humor se proseže na neke druge jako poznate likove, filmove, pa i sami studio koji snima film. Zato sa ovim filmom nikada ne znate šta će sljedeće da se desi…

Film definitivno nije za djecu, što zbog scena seksa, što zbog nasilja i jako mnogo prostih riječi. Zato, pokušajte djecu da poštedite neugodnosti u kinima, i idite da gledate film sa nekom odraslom osobom.

Ryan Reynolds je rođen za ovu ulogu. Iako je u par navrata izjavljivao kako je Hugh Jackman najidealniji za ulogu Deadpoola, pa se i u samom filmu par puta našalio na tu temu, kao recimo onda kada ispod svoje Deadpool maske stavi još jednu masku: lik Hugh Jackmana, ipak mislim da je Ryan jedina osoba koja je mogla ovako kvalitetno da iznese ovog zabavnog i fascinantnog lika.

Ako želite specijalne efekte onda ne brinite, u ovom filmu ih ne manjka, naprotiv, vjerovatno ćete vidjeti stvari koje niste do sada vidjeli u filmovima, i to iz ugla koji je fascinantan, smiješan i zabavan u isto vrijeme.

Deadpool je definitivno film koji trebate gledati u 2016. godini.