DC je konačno uspio: “Shazam” je odličan superherojski film (recenzija)

Sve što možete poželjeti od jednog superherojskog filma to ćete i dobiti sa novim DC-im filmom “Shazam“.

Teško je i nabrojati sve dobre strane filma, jer je film u svakom svom dijelu perfektno odrađen. Već u prvih desetak minuta postaje jasno da će film biti vrhunski i potpuni užitak.

Takođe, konačno sa ovim filmom možemo da tvrdimo da je DC uspio da dođe do Marvelovog nivoa sa kvalitetom filma, te oni dijelovi koji su bili specifikum Marvelovih filmova sada su sigurno i dio DC-ih filmova.
Štoviše, ove godine nas je Marvel iznenadio sa poprilično lošim filmom ‘Captain Marvel‘, dok nas je DC iznenadio sa izuzetno kvalitetnim filmom ‘Shazam’, što možda može da znači kako će u svijetu superherojskih filmova da dođe do preokreta …

Filmovi koji govore o početku nekog superherojskog života skoro su po pravilu najbolji filmovi iz tih serijala, pa možda je takav slučaj i sa ovim filmom.

Ono što je sigurno jedna od najvažnijih stvari u ovom filmu je kombinacija dječijeg i odraslog svijeta, humor i zabava koji nastaju pri spoju dječijeg razuma i tijela odrasle osobe.
Tvorci ovog filma uspjeli su na odličan način da nam dočaraju šta bi se stvarno dešavalo kada bi 14-godišnji razum mogao da završi u tijelu odraslog muškarca.

Efekti u filmu su perfektni, prizori su i više nego lijepi, uzbudljivi i nikad dosadni.

Priča ima dinamiku koja nam stalno drži pažnju, obiluje emocijama i humorom, dozom misterije i efekata koji su radost za oči.
Izuzetno je važno to što nema patetike, i što se emocije pojavljuju samo onda kada ima smisla da se pojave, i u količinama koje su normalne.

‘Shazam’ sigurno nije superheroj na kakve smo navikli do sada, on je nešto poput ‘Deadpool-a‘, samo prilagođen maloj raji, a takođe je i nešto kao kombinacija ‘Supermana’ i ‘Čuvara galaksije’ …
Shazam je dječak koji je slučajno dobio supermoći, i prije svega želi da se zabavi i da šta zaradi love. Ono na šta ne računa je superzlikovac koji želi da uzme njegove moći, nakon čega bi ovladao svijetom …

“Shazam” takođe donosi nekoliko poučnih zaključaka, te pored zabave i uzitka u filmu, možda naučite i nešto korisno i plemenito.

Gluma je, kao i ostatak filma, vrhunska.

Jedina zamjerka koja i ne mora to biti, mogla bi da se odnosi na sedam bića koja predstavljaju sedam smrtnih grijehova. Njima nešto nedostaje da bi bili strašniji i upečatljivji, poput recimo Thanosa, ali obzirom da fokus filma nije na njima nego na Shazamu, na njihove nedostatke može da se i zažmiri.

U svakom slučaju “Shazam” je definitivno preporuka za vas, i pokušajte ga pogledati u kinima, jer je doživljaj uvijek bolji nego kod kuće …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *