Vijesti

David Franzoni piše scenario o Rumiju, želi DiCapria u glavnoj ulozi

rumi-dicaprioNagrađivani scenarista ‘Gladijatora’, David Franzoni, piše scenarij za film o Rumiju, muslimanskom poeti i misliocu iz 13. stoljeća, piše Guardian.

Oskarovac Franzoni i Stephen Joel Brown, producent filma o Rumiju, kazali su da žele konfrontirati stereotipno prikazivanje muslimanskih likova u zapadnoj kinematografiji tako što će prikazati život velikog sufijskog mislioca.

– ‘On je kao Shakespeare. Lik sa ogromnim talentom, od značaja za društvo i ljude njegovog vremena, a očigledno je da takav vrši uticaj i danas. Takvi ljudi su uvijek vrijedni istraživanja’, kazao je Franzoni.

Producenti se nadaju da će snimanje početi već iduće godine.

– ‘Ovo je veoma uzbudljiv projekt – i očito izazovan. Postoji mnogo razloga da jedan ovakav proizvod napravimo upravo sada. Smatram da svijetu treba prenijeti priču; Rumi uživa ogromnu popularnost u Sjedinjenim Američkim Državama. Mislim da će mu ovo dati lik i priču’, objasnio je scenarista.

Mevlana Dželaludin Rumi bio je perzijski islamski filozof, teolog, pravnik, pjesnik i sufijski mistik iz 13. vijeka. Smatra se jednim od najvećih mističkih pjesnika islama, koji je pisao na perzijskom jeziku.

Ime Rumi dobio je zbog toga što je život proveo u Rumu (Rumski sultanat), današnja srednja Anadolija, a Mevlana na perzijskom znači “naš vodič”.

Sufijski učitelj, koji je kao mladić napustio svoje mjesto rođenja (današnji Avganistan) za vrijeme mongolske invazije, putovao je preko Bagdada, Meke i Damaska sa svojom porodicom kao izbjeglica prije nego što će se nastaniti u Konyiu (današnja Turska), gdje je umro u poodmakloj dobi.

Rumijev susret sa tajanstvenim mistikom Shamsom od Tabriza, za koji se vjeruje da se desio 1244. godine, promijenio mu je životni pravac. Nakon što Shams zagonetno nestaje, ožalošćeni Rumi je napisao veći dio svoje ljubavne poezije koja je danas poznata zapadu. Rumijeva poezija danas je najprodavanija u Americi.

Rumijevi duhovni i mistični epovi Masnavi i Divan ulaze među najbolju poeziju na svijetu i prevedeni su na mnoge jezike.

David_FranzoniFranzoni i Brown kažu da bi ulogu Rumija željeli ponuditi Leonardu DiCapriu, dok bi Robert Downey Jr igrao Shamsa od Tabriza, iako kažu da je još uvijek rano za audicije.

– ‘Najveći izazov za scenaristu predstavlja gradnja kredibilnih profila Rumija i Shamsa na osnovu opsežnog mitološkog materijala. Sporne su čak i osnovne činjenice o njihovim životima. Pokušavamo istovremeno i stvoriti i oživjeti lik jer jako puno nedostaje u sjeni historije, a nešto od toga je idealizirano. Tako da morate ići unazad i pronaći ljudsko biće koje je postalo svecem, jer mi ne možemo pisati o svecu’, objasnio je Franzoni.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)