David Bowie osvojio Brit Awards za britanskog umjetnika godine

 

Legendarni 67-godišnji rocker David Bowie proglašen je najboljim britanskim umjetnikom na dodjeli britanskih muzickih nagrada Brit Awards održanoj u srijedu 19. februara u londonskoj dvorani O2, prenosi BBC.

Bowie nije prisutvovao dodjeli, a nagradu je u njegovo ime preuzela slavna manekenka Kate Moss. Pritom je pročitala muzicarevu izjavu u kojoj je naglasio da je nagrada sjajan završetak dana te pozvao Škote da na referendumu u rujnu odbace nezavisnost od Velike Britanije.

Bowie, najstariji dobitnik Brit Awardsa u historiji, u spomenutoj je kategoriji pobijedio svoje znatno mlađe konkurente Jakea Bugga, Toma Odella, Johna Newmana i Jamesa Blakea.
Slavni pjevač, koji je objavio album The Next Day nakon desetljeća stanke, prethodni je put proglašen najboljim muškim umjetnikom na Brit Awardsu davne 1984. godine.

Nagradu Brit za najbolju skupinu i najbolji album dobili su slavni Arctic Monkeys. Najbolja britanska umjetnica je Ellie Goulding, a pop grupa One Direction nagrađena je za svoj globalni uspjeh, kao i za najbolji videospot na temelju glasova publike. Najboljim stranim izvođačima proglašeni su Novozelanđanka hrvatskog porijekla Lorde i Bruno Mars.

Na svečanoj dodjeli nastupili su brojni izvođači, među kojima i Kate Perry, Beyonce i Bruno Mars.

hrt.hr