Danis Tanović: Nagrade jesu važne, posebno kad je u pitanju mala bh. kinematografija

danis-tanovicNakon osvojene nagrade Danis Tnović je bio na konferencija za medije na kojoj su pobjednici i dobitnici nagrade Srebrni medvjed u različitim kategorijama odgovarali na pitanja novinara.

U razgovoru s novinarima, Tanović je kazao kako je jako sretan zbog ove nagrade jer je ona potvrda da je ono što radi bitno.

“Uvijek kažu kako nagrade nisu važne jer one nisu razlog zašto pravimo filmove, ali u slučajevima malih kinematografija kao što je BiH, zemlja u kojoj je jako teško praviti filmove je jako važno. Ove ćemo godine imati dva filma, ako i toliko. Ja ne pravim blockbustere koji danas uglavnom uspijevaju u kinima, tako da nagrada kao što je ova pomaže u distribuciji i to je ono što svaki režiser želi – da se njegov film vidi i da dobije priliku da putuje”, izjavio je oskarovac.

Na postavljeno pitanje jednog od novinara o tome kakve su njegove rediteljske metode rada s glumcima, odgovorio je: “Zapravo ne postoje metode. Nemam nikakve posebne metode u radu s glumcima, svaki od njih je poseban svemir za sebe, a komuniciranje sa glumcima je svaki put drugačije, baš poput ljubavne priče. Ne vjerujem u ponavljanje istih fraza svim ljudima i uvijek je drugačije”.