Daniel Day-Lewis zvanično prestao da se bavi glumom

Trostruki dobitnik Oscara i jedan od najcjenjenijih glumaca svoje generacije, prestao je da se bavi glumom, prenosi Variety.


60-godišnji glumac, koji je glumio predsjednike, pisce i vođe bandi, u karijeri koja je trajala četiri decenije, čeka da se još jedan njegov film pojavi u kinima, ‘Phantom Thread’, drama čija se radnja odvija u svijetu visoke mode. Film bi se trebao u kinima pojaviti u 25. decembra 2017. god, a sa njim glumi i Paul Thomas Anderson. Film je režirao Day-Lewis i planira da pomogne sa promocijom filma.

Glumac nije iznio razloge povlačenja iz svijeta glume, a glasnogovornik Day-Lewis-a, Leslee Dart, potvrdio je ovu vijest: “Daniel Day-Lewis više se neće baviti glumom. Izuzetno je zahvalan svojim saradnicima i publici tokom svih ovih godina. Ovo je privatna odluka i ni on niti iko od njegovih predstavnika neće više komenarisati ovu temu.’

Day-Lewis dobitnik je tri Oscara za najboljeg glumca: Za ulogu u filmu Steven Spielberg-a ‘Lincoln’, za ulogu u filmu ‘There Will Be Blood’, i za ulogu pisca i umjetnika Christy Brown-a u filmu ‘My Left Foot’. Bio je još dva puta nominovan za Oscara, i to za ulogu u filmu ‘Gangs of New York’ i ulogu u filmu ‘In the Name of the Father’.

Glumac je hvaljen zbog svog ubjedljivog glumljenja i raznovrsnosti likova. Poznat je po tome da se ekstremno uživljava u likove, te da ih još dugo nosi sa sobom i kada prestane snimanje filma. Glumac je glumio i u mjuziklu ‘Nine’, avanturističkom filmu ‘The Last of the Mohicans’, kao i u drami ‘The Age of Innocence’.

Ovaj majstor glume jednom je naučio češki jezik kako bi glumio doktora u filmu ‘The Unbearable Lightness of Being’, slušao je Eminem-a tokom priprema za film ‘Gangs of New York’, i jedno vrijeme koristio je invalidska kolica kako bi se pripremao za film ‘My Left Foot’, da igra Brown-a koji je imao cereblarnu paralizu.

Day-Lewis je sin pjesnika Cecil Day-Lewisa i njegove supruge glumice Jill Balcon. Prvi put se pojavio u jednom filmu sa 14 godina u 1972. godini, u filmu ‘Bloody Sunday’.

Glumac je poznat i po tome da je bio jako izbirljiv, te da je znao godinama čekati na prave projekte.

Day-Lewis ima troje djece i u braku je sa piscem i scenaristom Rebeccom Miller.