Filmski festivaliVijesti

Danas počinje 5. AJB DOC Film Festival

Danas u Sarajevu počinje 5. izdanje AJB DOC Film Festivala, koji će u periodu od 9. do 13. septembra, koliko festival traje, u kina i na online platformu donijeti neke od sjajnih dokumentarnih sadržaja.

Festival se sastoji od četiri programske selekcije – Takmičarski program, AJB Prikazuje, Last Minute Cinema i SMART Doc, uz dvije specijalne projekcije.

Publika će imati priliku uživati u 25 ostvarenja koji će biti prikazani u kinu Cineplexx Sarajevo i online.

Takmičarski program, ali i sam festival danas će otvoriti film Susanne Regine Meures “Instagram porodica“.

Film prati četrnaestogodišnju Leonie, uspješnu influensericu koja živi na periferiji Berlina. Ima milione pratilaca, a kompanije je obasipaju proizvodima. Kad njeni roditelji prepoznaju ogroman ekonomski potencijal internetskih aktivnosti svoje kćerke, brzo preuzimaju ulogu njenih menadžera. Žele da Leonie ima bolji život nego oni. Ali njen život, diktiran brendovima i pritiskom da proizvede sadržaj, polahko se pretvara u zatvor.

Odmah drugoga dana na repertoaru je film “Sarajevo safari” koji nam pripovijeda do sada neispričanu priču o brutalnostima neviđenih razmjera tokom četverogodišnje opsade Sarajeva.

Film obiluje brutalnim scenama koje lede krv u žilama, a prikazuje originalne, necenzurisane snimke koji uz naraciju glavnog protagoniste otkrivaju sve detalje o bolesnom fenomenu – bogatim strancima koji su plaćali da ubijaju civile Sarajeva

Istoga dana, 10. septembra, gledaoci će iz takmičarske selekcije, moći pogledati i film “Nadia“, djelo Mirana Zupaniča.

Radnja se vrti oko mlade Afganistanke čijeg su oca 2000. godine ubili talibani. S majkom i četiri sestre pobjegla je iz Kabula kako bi se spasila od nasilja. Fudbalska strast je ono što je spasilo Nadiju. Postala je napadačica u reprezentaciji svoje nove domovine Danske, a zatim se pridružila ženskoj ekipi kluba Paris Saint-Germain. Sada, kada je postala fudbalska zvijezda, Nadia se želi vratiti u Afganistan kako bi saznala više o očevoj sudbini. Ali, zemlju razdire terorizam, dok talibani i ISIL svakodnevno stvaraju haos. Odustavši od putovanja, Nadia doživljava još jedan težak gubitak. Međutim, nepokolebljiva je i odlučna …

U nedjelju, 11. septembra, jedan od filmova iz takmičarskog programa je i “O švedskom modelu“.

Dokumentarac zalazi duboko iza kulisa švedske vlade i prati donosioce odluka koji stoje iza kontroverznog modela borbe protiv pandemije COVID-a 19. Film se referira na period kada je većina zemalja u martu 2020. bila u strogom karantinu, a Šveđani su nastavili živjeti uglavnom kao i ranije.

Pretposljednji dan festivala, ponedjeljak 11. septembra, obilježiti će masterclass predavanje Galeba Nikačevića, novinara i kreatora popularnog Agelast podcasta.

U takmičarskom programu ovoga dana su filmovi “Posljednja riječ rata” i “Ukradena zemlja“, dok se iz selekcije AJB Doc prikazuje izdvaja film “Krhki snovi“.

Tri prijateljice iz Afganistana sanjaju o tome da predstavljaju svoju zemlju na Olimpijskim igrama. Kada njihova evropska trenerica skijanja objavi kako mogu otići u Evropu da bi intenzivno trenirale i postale licencirane instruktorice skijanja, čini se kao da su na korak od ostvarenja sna. Djevojke se pripremaju za put, ali kada dođu u Evropu, odmah se suočavaju s nepremostivim kulturnim preprekama i strogim standardima evropskog profesionalnog sporta. Prilika da ostvare svoje snove pretvara se u niz nepredvidljivih i emotivnih uspona i padova s visokim ulozima.

Festival će u utorak 13. septembra zatvoriti dokumentarac o “treneru svih trenera” Miroslavu Ćiri Blaževiću.

Film po prvi put predstavlja Ćiru u svjetlu u kakvom ga šira javnost ne poznaje i donosi priče o najzanimljivijim detaljima iz njegovog života. Zahvaljujući ovom filmu dolazimo do priča koje su mnogima promakle ili na koje se nisu osvrtali.

Inače, mir i vjera u bolje sutra poveznica su svim akterima dokumentarnih filmova koji će biti prikazani u okviru Petog AJB DOC Film Festivala.

Kompletan program festivala možete pogledati na sljedećem linku. Također, svi zainteresovani karte mogu kupiti u Box Officeu Cineplexxa Sarajevo. Cijena karte za projekciju jednog filma je 5 KM.

Opisi ostalih filmova dostupni su na službenoj web stranici ajbdoc.ba.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)