Vijesti

Da li je nakon 45 godina riješena smrt legendarnog Bruce Leea?

Šta se dogodilo te 1973. godine na dan kad je legenda borilačkih vještina i Hollwoodska zvijezda Bruce Lee umro je sa 32 godine? Međutim Matthew Polly mišljenja je da zna nešto više o tome.

Skoro 45 godina nakon iznenadne i misteriozne smrti, američki novinar izdao je biografiju koju je nazvao ”Bruce Lee: A Life”, za koju je razgovarao s više od 100 ljudi povezanih s Bruceom, uključujući prijatelje, porodicu, kolege, kao i njegovu udovicu Lindu Lee Cadwell i kćerku Shannon Lee.

I dok je službeni uzrok smrti moždani edem potencijalno uzrokovan osjetljivošću na meprobamat iz lijeka, Polly sumnja kako je zvijezdu mogao ubiti toplinski udar.

– Ključ u razumijevanju Bruceove smrti leži u činjenici da se srušio 10 sedmica prije nego što je umro zbog istog razloga – objasnio je Poli za Fox News svoju teoriju.

– Dana 10. maja 1973. godine ušetao je u sobu za snimanje na jedan od najtoplijih dana u mjesecu. Ugasili su klimu kako ne bi uništili zvuk. Odmah se pregrijao i zavrtjelo mu se u glavi. Zatim je napustio sobu i srušio se na pod. Ustao je i vratio se u sobu pa se srušio ponovo i počeo se nasilno grčiti. Prebacili su ga u bolnicu, a ljekari su sumnjali da mu je otekao mozak. I prvi kolaps tako izgleda kao slučaj toplinskog udara – piše.

I Cadwell je sama rekla za ”Los Angeles Times” 1998. godine da je Bruceova smrt uzrokovana otokom mozga zbog preosjetljivosti na sastojak koji se nalazi u ”Equagesicu”. No, Polly insistira na tome da su Lijevi posljednji trenuci tokom toplinskog vala u Hong Kongu slični simptomima koje je iskusio prije.

– U to vrijeme svašta se pričalo – da su ga otrovali, da su ga ščepale nindže ili da ga je neko ubio – govori Polly.

“No, nema dokaza da je neko nešto zataškao. Moj zaključak je toplinski udar. To i nije toliko neuobičajen ubica mladih sportaša – dodao je.

Poli tvrdi i kako je Lee nekoliko mjeseci prije prvog incidenta hirurški odstranio znojne žlijezde ispod pazuha.

– Mislio je da loše izgledaju na ekranu, a njegov posao bio je dobro izgledati. No, zbog toga je teže podnosio toplinu – kaže.

Međutim, nisu samo okolnosti oko Bruceove smrti gradile misterij tokom godina. Lee je umro u stanu glumice Betty Pei, posljednje osobe koja ga je vidjela živog. Ona mu je navodno ponudila ”Equagesic” nakon što se žalio na glavobolju.

Poli, koji je razgovarao sa 71-godišnjom Pei, tvrdi ne samo da je ona bila njegova ljubavnica već i da mu je to bila najznačajnija veza u životu.

– To se događalo jako dugo i počeo je biti sve manje diskretan. Izlazio je na spojeve s njom u grad gdje su ih svi mogli vidjeti. Mislim da joj je čitav život obilježen Broceovom smrću. To je rana od koje se nikad neće oporaviti. Bio sam zatečen intenzivnošću njezinih osjećaja za Brusa.

“Praktički je rekla da je on bio ljubav njenog života. Bilo je zanimljivo razgovarati sa ženom koja je još zaljubljena u nekoga ko je umro tako davno. Njeni osjećaji još su jednako intenzivni”, piše.

Cadwell se još nije oglasila oko Polijeve knjige. Spomenuo je i njene memoare u kojima 73-godišnjakinja prvi put opisuje sumnje da ju je Lee varao kad je pronađen mrtav u Betinom krevetu.

No, ta afera nije jedina koju je Lee imao. Poli tvrdi i da je imao vezu sa Sharon Farrel, koja je s njim glumila u filmu ”Marlowe” 1969. godine, što je navodno rezultiralo rivalstvom sa Steve McQueen.

– Kako kaže Sharon, koju sam intervjuirao, spetljali su se i imali poprilično strastvenu romansu – kaže Polly.

Bruce je bio jako posvećen svojoj ženi i nije je želio napustiti. Pa je ona završila vezu. U svom sljedećem filmu ”The Reivers” glumila je uz bok Stiva Mekvina i odmah se spetljala s njim.

U još je jednoj vezi Lee uživao – s čime ga je upoznao upravo Steve McQueen.

– Droga u kojoj je uživao bila je marihuana. I zapravo ga je Steve McQueen navukao na travu – kaže Polly.

– Razgovarao sam s nekim njegovim prijateljima i rekli su kako je bio pun energije. No, nakon nekoliko magičnih kolačića, odmah bi se smirio. Pa mislim da je na neki način to bila samomedikacija. To ga je balansiralo.

Polly se nada da će njegova knjiga čitaocima dati svjež uvid u čovjeka iz mita.

Pogledajte trailer iz filma Enter the Dragon: