Serije

CSI: Las Vegas još jedna američka kriminalistička serija koja govori o istrazi kriminala

Američka je kriminalistička TV-serija koja prati istrage forenzičkog tima policije Las Vegasa koji otkriva okolnosti iza tajanstvenih i neobičnih smrtnih slučajeva i drugih zločina. Autor serije je Anthony E. Zuiker, a snimala se uglavnom u Universal Studios u Universal Cityju (Kalifornija). Pilot-epizoda emitirana je 6. oktobra 2000.

 

Seriju su zajednički producirali Kim Steinhoff and Jerry Bruckheimer Television i CBS Productions, što je u jesen 2006. postalo CBS Paramount Network Television. Bivša koproducentska kuća Alliance Atlantis Communications više ne postoji, a njen udio u seriji prešao je u vlasništvo investitorske firme GS Capital Partners, filijale kompanije Goldman Sachs. CBS Paramount stekao je prava međunarodne distribucije serije.

Serija je žestoko kritizirana – skoro od njenog početka – od strane policije i tužilaštva, koji smatraju da CSI pruža netačnu sliku o tome kako policija rješava zločine, kao i od Televizijskog vijeća roditelja (Parents Television Council), koje ističe nivo i neopravdanost prikazivanja nasilja, slika i seksualnih sadržaja u seriji. Pored svega toga, CSI je postao najgledanija serija u SAD-u 2002. Ovaj uspjeh podstakao je CBS da pokrene franšizu, počevši u maju 2002. sa CSI: Miamijem (koja je imala 10 sezona), a zatim i CSI: NY 2004 (snimljeno 9 sezona). 18. februara 2014. CBS je objavio pokretanje još jednog spin-offa pod nazivom CSI: Cyber, koji je baziran u Quantiku. Pilot-epizoda emitirana je 30. aprila iste godine kao epizoda CSI: Las Vegasa, “Kitty”.

Snimljeno je 15 sezona, po čemu je ova serija na 7. mjestu na spisku najdugotrajnijih američkih serija koje se emitiraju u udarnom terminu (primetime). CBS je potvrdio da neće biti 16. sezone, ali će serija biti zaključena dvosatnim TV-filmom, koji će biti emitiran 27. septembra 2015. U filmu će se pojaviti i William Petersen i Marg Helgenberger, članovi originalne glumačke postave, koji su napustili seriju u devetoj, odnosno 12. sezoni, a Ted Danson pridružit će se glumačkoj postavi CSI: Cybera od 2. sezone.

Gil Grissom (William Petersen)


Šef je noćne smjene forenzičkog odjela Las Vegasa i forenzički entomolog sa doktoratom iz biologije na UCLA. Poznat je kao veoma temeljit i metodičan naučnik, ali i kao introvertna osoba. Dobro poznaje znakovni jezik (jezik gluhih), a patio je od otoskleroze (naslijedio od majke), ali se podvrgao operaciji. Odgojen je kao katolik, ali ne prakticira vjeru. U finalu 6. sezone “Way To Go” otkriveno je da je u ljubavnoj vezi sa Sarom Sidle. Zaprosio ju je u 8. sezoni, što ona prihvata, ali kasnije odlazi iz serije. Ovaj lik donekle je zasnovan na stvarnom forenzičaru Danielu Holsteinu. Za Williama Petersena bilo je objavljeno da je obnovio ugovor za 9. sezonu serije, ali Associated Press je 15. 7. 2008. objavio da Petersen napušta seriju nakon 10. epizode u 9. sezoni (“One to Go”) kako bi se mogao više posvetiti pozorišnim aktivnostima. U njegovoj posljednjoj sceni kao regularnog člana ekipe vidimo ga pri susretu sa Sarom u tropskim šumama Kostarike. Ipak, ostat će izvršni producent serije.

Catherine Willows (Marg Helgenberger)

Zamjenik je Gila Grissoma na mjestu šefa noćne smjene. Nakon njegovog odlaska preuzela je vodstvo tima. Često se prepire sa Grissomom i Eckliejem kad osjeti da je njen autoritet kompromitiran. U ranijim sezonama Catherine stalno insistira da dobije promociju ili da provodi više vremena sa kćerkom Lindsey. Izrazila je zanimanje prema kolegi Warricku Brownu kada je rekla da je “radost fantazijâ u činjenici da bi se one mogle ostvariti”, nakon što je saznala da se Warrick oženio u 6. sezoni. Njen bivši muž Eddie i otac Sam Braun ubijeni su tokom serije. Školovanje na koledžu plaćala je zarađujući kao egzotična plesačica. Ovaj lik zasnovan je na stvarnoj forenzičarki Yolandi McCleary. Potvrđeno je da će nadolazeća, 11. sezona biti posljednja za Helgenberger (pojavit će se u 19 epizoda), koja je u seriji od samog početka.

Nick Stokes (George Eads)


Smireni je i druželjubivi bivši bejzbolaš i član bratstva iz Dallasa sa diplomom iz krivičnog prava na teksaškom A&M univerzitetu. Zbog toga što je kao dječak bio zlostavljan, njegov lik je prikazan kao saosjećajniji, za razliku od svojih kolega, što mu je donijelo nekoliko ukora sa njihove strane; također, sklon je tome da emotivno pristupi slučajevima. U epizodi Grave Danger Nick je živ zakopan. Preživio je, ali ga je to dosta promijenilo. To je bilo vrlo primjetljivo u epizodi “Gum Drops” kad su ga ponijele emocije tražeći nestalu djevojčicu za koju se smatralo da je mrtva. Bio je, također, i uhođen u epizodi “Stalker” kada je majstor Nigel Crane umislio da je Nick njegov najbolji prijatelj. Jednom je pomogao prostitutki sa kojom se kasnije upustio u vezu. Ubijena je, a on je bio glavni osumnjičeni (epizoda “Boom”). Tečno govori španski jezik. U 1. epizodi 10. sezone (Family Affair) Catherine ga je promovirala u zamjenika šefa noćne smjene.

Greg Sanders (Eric Szmanda)


Najprije je bio DNK-analitičar. Prošao je obuku i rad na terenu, te je u epizodi “Who Shot Sherlock?” iz 5. sezone i službeno postao član CSI-tima. Unatoč enciklopedijskom znanju iz analize DNK i tragova, još uvijek je neiskusan u terenskom radu i često asistira iskusnijim kolegama. Bio je zainteresiran za brojne žene i iz laboratorija i izvan njega, uključujući i nekadašnju mentoricu i najbolju prijateljicu Saru Sidle. U epizodi “Fannysmackin'” brutalno ga je pretukla jedna banda dok je spašavao drugu žrtvu. Član je Eagle Scouta. Također je napisao i knjigu o historiji Las Vegasa i često ga zaintrigiraju slučajevi koji vuku porijeklo iz “starog Las Vegasa”, kojim je tada vladala mafija.

Sara Sidle (Jorja Fox)


Analitičarka je raznih vrsta materijala i elemenata. Diplomirala je fiziku na Harvardu, a prije Las Vegasa radila je u San Franciscu. Zamijenila je Holly Gribbs nakon što je pomogla u istraživanju njene smrti. U potpunosti je posvećena poslu i ide dokle god se to može samo da bi pravda bila zadovoljena, i za žrtve i za zločince. Često je “hladnog” tona i ponašanja. Otac alkoholičar tukao je nju i njenu majku Lauru, sve dok jednom Laura nije “pukla” i izbola ga do smrti; posljedica toga jesu Sarine emocionalne teškoće kada radi na slučajevima zlostavljanja žena i djece. Nakon očeve smrti i odlaska majke u zatvor, data je na odgajanje u dom za nezbrinutu djecu. Prihvatila je Grissomovu prosidbu u 8. sezoni (epizoda “The Case of the Cross-Dressing Carp”). Nekoliko epizoda poslije (epizoda “Goodbye and Good Luck”) Sara napušta tim nakon jednog teškog slučaja. Nije se oprostila sa kolegama ni sa Grissomom, ali mu je ostavila poruku u kojoj kaže da se mora suočiti sa duhovima prošlosti, a to ne može uraditi u Las Vegasu. Vratila se kao gost u 1. epizodi 9. sezone zbog Warrickove smrti (“For Warrick”), kao i u 2. (“The Happy Place”), 5. (Leave out All the Rest) i već spomenutoj “One to Go” (posljednjoj Grissomovoj). U 10. sezoni pojavljuje se u epizodnoj ulozi kako bi popunila prazninu nastalu odlaskom Riley.

Dr. Albert Robbins (Robert David Hall)


Glavni je okružni patolog. Oženjen je, ima troje djece i blizak je Grissomov prijatelj. On je često jedini koji razumije Grissoma i obrnuto. Na nogama ima proteze, a implicirano je da je noge izgubio u nesreći pokušavajući iskopati pod na mjestu zločina. Hendikepiranost lika vuče porijeklo od samog glumca Halla koji je izgubio noge u saobraćajnoj nesreći.

David Hodges (Wallace Langham)

Laboratorijski je tehničar i specijalista za razne vrste materijalnih tragova koji je iz Los Angelesa premješten u Las Vegas. Njegov lik seriji daje dozu komike, iako ga većina kolega smatra nepodnošljivim i iritantnim. Uvijek se pokušava dodvoriti Grissomu, koji povremeno oda priznanje Hodgesovoj stručnosti. Prvi put se pojavio u epizodi “Recipe for Murder” iz 3. sezone. Bio je zainteresiran za kolegice iz laboratorija Miu Dickerson i Wendy Simms, a jednom je naveo sve laboratorijske tehničare da pokušaju riješiti (iza Grissomovih leđa) slučaj ubice-maketara, otkrivši pritom ključni trag (epizoda “Lab Rats”). Hodges ima i izvanredno čulo mirisa i može identificirati ključne hemijske spojeve po samom njihovom mirisu.

Dr. Raymond Langston (Laurence Fishburne)


Pomoćnik je šefa noćne smjene i konsultant CSI-tima. O ovom liku CBS je ranije objasnio da “mu je fokus na razumijevanju ponašanja kriminalaca, kako i zašto ljudi rade nasilna djela – tendencije koje on vidi i u sebi. Tokom istrage jednog ubistva, dolazi u kontakt sa CSI-timom i na kraju im se pridružuje kao forenzičar 1. nivoa”. Nekad je bio doktor i radio u bolnici. Njegov kolega sa posla ubio je 27 pacijenata i bili su mu predočeni svi dokazi, međutim, to nikad nije riješio. Fishburne se pridružio seriji od 9. epizode u 9. sezoni (“19 Down”), a Grissom je otišao u narednoj epizodi.

Kapetan Jim Brass (Paul Guilfoyle)


Bio je šef CSI-tima u Las Vegasu dok nije vraćen u Odjel za ubistva u drugoj epizodi. Inače je iz New Jerseya. Nastavlja raditi sa forenzičarima uprkos problemima u 2. sezoni serije sa kćerkom Ellie, koja je ovisnik o drogama i bavi se prostitucijom u Los Angelesu. U epizodi “Ellie” otkriveno je da on nije njen biološki otac (žena ga je varala s njegovim partnerom). Od 2. epizode Brass je kapetan u Odjelu za ubistva i blisko sarađuje sa CSI-timom. Blizak je Grissomov prijatelj kojem je dao pravnu punomoć u slučaju da mu se radi o životu ili smrti, a ima gotovo roditeljski odnos prema Sari Sidle. Često privodi svjedoke i ispituje osumnjičene. U epizodi “Bang-Bang” dvaput je pogođen od strane Williama Cutlera, nakon što ga je uvjerio da pusti taoca.

D. B. Russell (Ted Danson)


Zamijenio je Catherine na mjestu šefa noćne smjene u 12. sezoni. Russell je prethodno radio kao forenzičar u državi Washington. Oženjen je i ima sina Charlieja (Brandon Jones).

Warrick Brown (Gary Dourdan)


Bio je audio-video analitičar. Las Vegas mu je rodni grad, a diplomirao je hemiju na UNLV-u. Glavni aspekt Warrickovog lika bila je njegova ovisnost o kockanju od koje se oporavljao, a taj oporavak ometala je činjenica da živi i radi u gradu kocke. U prvoj epizodi serije novi član CSI-tima Holly Gribbs ubijena je radeći na mjestu zločina dok je Warrick bio odsutan, uplaćujući tiket u kladionici. Umalo je izgubio posao zbog toga što ju je ostavio samu na mjestu zločina. Grissomovo prijateljstvo i pomoć jako mu je pomoglo da savlada ovisnost, ali je njegova naglost i temperament bila jedan od Eckliejevih razloga da istraži, a zatim i razdvoji tim noćne smjene u 5. sezoni. Warrick je bio jako privržen rodnom gradu i koristio je svoje kockarsko iskustvo u istragama. Oženio se u šestoj, a razveo u 8. sezoni. U epizodi “For Warrick” otkriveno je da ima dijete. Warricka više neće biti u seriji jer se Dourdan i CBS nisu mogli dogovoriti o uvjetima novog ugovora. Kao rezultat toga, u finalu 8. sezone (“For Gedda”) zamjenik šerifa McKeen puca Warricku u vrat i prsa dok sjedi u autu i ostavlja ga da umre. Umire na početku 1. epizode 9. sezone na Grissomovim rukama.